Hlavní obsah

Oslavy Dne vítězství v Ústí nad Orlicí zahájil vzpomínkový pietní akt

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Československé obce legionářské Jednota Ústí nad Orlicí spolu se zástupci města, Svazu bojovníků za svobodu, armády ČR a veřejnosti uctili v předvečer Dne vítězství v úterý 7. května položením věnců památku těch, kteří položili svoje životy za svobodu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mimo velkých pomníků hromadných obětí je mnoho památníků jednotlivých hrdinů, na které lidé také nezapomínají.

Článek

Nepsaným pravidlem se stává, že radostný Den vítězství konce druhé světové války je věnován vzpomínce a pietnímu aktu obětem boje za svobodu, to je všem, kteří za cenu vlastního života vybojovali pro nás lepší život v míru.

Pro jmenovité oběti první a druhé světové války, která se stala nejničivějším světovým válečným konfliktem s milióny padlých vojáků i povražděného civilního obyvatelstva, jsou trvajícím mementem pomníky připomínající tyto dávné, ale stále hrozivé události. Poděkování a úcta však patří i všem bezejmenným, jejichž hroby se stala cizí zem či žár krematorií.

V Ústí nad Orlicí tímto symbolem je pomník Bubnujícího legionáře a pomníček v Parku Čsl. legií, které v tyto dny zdobí květy s výrazem úcty a poděkování.

Další Památník národního osvobození a obětem válek se nachází u hřbitova v Kerharticích. Jedná se o pískovcový pomník s motivem klečící postavy na vrcholu, jež přidržuje věnec z lístků lípy. Pomník je zbudovaný ve dvacátých letech minulého století a autorem je choceňský sochař Josef Reil. Vpředu je vytesán nápis Památce národního osvobození a padlým hrdinům 1914-1920 a 1939-1945. Po stranách je vytesáno 45 jmen místních mužů odvedených do bojů první světové války, to je v době, kdy byly Kerhartice samostatnou obcí. Z tohoto důvodu pietní akt zde zajišťuje místní osadní výbor.

Ani jednotliví lidé, ať známí či neznámí, nezapomínají na oběti válečných hrdinů, kterým patří různé pamětní desky nebo náhrobky na hřbitově a pravidelně jim přinášejí květiny.

Na nádražní budově v Ústí nad Orlicí vedle dveří do dopravní kanceláře najdeme pamětní desku věnovanou jednomu hrdinovi, železničnímu zaměstnanci Rudolfu Paštikovi, který byl údajně v květnu 1945 při odsunu Němců zastřelen na lokomotivě. Deska z černého leštěného kamene je pravidelně zdobena věnečky, svíčkami a kytičkami.

Poděkování v podobě květin od neznámých dárců také patří první oběti naší mobilizace letci Bohumilu Dostálovi, který padl za vlast v osmadvaceti letech, aniž by se mu splnil sen, za který šel bojovat. Jeho památku připomíná mohyla na jeho hrobě na místním hřbitově.

Reklama

Výběr článků

Načítám