Hlavní obsah

Oslavte květnové "Masobraní" s českými řezníky

Novinky, Hana Knížková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí pátek v květnu i letos patří celostátní oslavě masa a uzenin – Masobraní. Od pátku 17. do neděle 19. května se zájemci mohou těšit na akci, která jim dá nahlédnout pod pokličku mistrovského řeznického řemesla. Těšit se lze na akční nabídky a ochutnávky prvotřídních výrobků.

Foto: Hana Knížková

Masobraní

Článek

„Masobraní je akce organizována jednotlivými řeznictvími, v jejich lokalitě a pod jednotnou hlavičkou Masobraní. Touto cestou chceme společnými silami dosáhnout toho, aby byl každoročně vždy třetí pátek v květnu považován celorepublikově za den, kdy stojí za to vyrazit do ulic a při ochutnávce se dozvědět více o místních řeznictvích a dalších podnicích zabývajících se zpracováním masa,“ informoval Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa. 

Hlavním cílem Masobraní je před širokou laickou veřejností jednotně prezentovat maso a masné výrobky jako nedílnou součást vyváženého jídelníčku, zdroj plnohodnotných bílkovin a snadno stravitelných vitamínů a minerálů. V neposlední řadě chce připomenout, že maso a masné výrobky jsou tradiční součástí české kuchyně. 

Do oslav masa se i letos zapojuje řeznictví Zeman maso-uzeniny. Od čtvrtka do neděle připravuje akční nabídku Entrecote neboli Rib Eye steaku. Ve všech řeznictvích bude navíc v pátek připravena ochutnávka klobás na gril. Farmářčina klobása špejlovaná, ručně do vepřového střívka plněná, která obsahuje 90 procent vepřového a hovězího masa a čisté koření jako je majoránka, muškátový oříšek, drcený černý a zelený pepř.

Špekáčky ochucené křenem, chili, eidemam, parmazánem nebo olomouckými tvarůžky, můžete ochutnat například v řeznictvích Steinhauser. Do akce se zapojují také hypermarkety, které po celý víkend nabízí speciální ochutnávky vlastních mastných výrobků. O těch nejlepších můžete hlasovat prostřednictvím tabletu.

Pokud máte třetí víkend v květnu cestu na Sněžku, navštivte Masobraní tam. Bude zde rozšířena nabídka masových specialit a steaků bez vysokohorské přirážky. Součástí bude také venkovní grilování a soutěž o nejoriginálnější a nejvtipnější fotografii oslavování masa. 

Nezmeškejte oslavy masa a ve dnech od 17. do 19. května navštivte své nejbližší řeznictví a potěšte své chuťové pohárky výtvory tohoto tradičního českého řemesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám