Hlavní obsah

Oslava svatého Martina je za dveřmi. Ochutnejte svatomartinskou husu, koláče i víno

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatého Martina lidé tradičně slaví u křupavě propečené husy a mladého vína. Právě 11. listopadu vinaři otvírají první víno ze sklizně daného roku, takzvané svatomartinské. Před tímto datem se mu říká mladé víno. Kam se dá letos zamířit v Jeseníkách na husí, ale i další speciality?

Foto: Archiv hotelu Slunce

V rýmařovském hotelu Slunce budou podávat svatomartinskou husu na tmavém pivu Morous.

Článek

S nabídkou svatomartinské domácí husy, koláčů i mladého vína zavítá svatý Martin o víkendu 9. a 10. listopadu Na Volárnu v Roudnu u Slezské Harty. Na jídelníčku bude například selská paštika s brusinkovým přelivem, husí játra na bylinkách a martinském víně, kaldoun s domácími nudlemi a masem, pečená husa s bílým i červeným zelím a různými přílohami. Nezbytná je rezervace na telefonním čísle 777 760 502 nebo 777 760 503.

Do Bohušova zájemce o svatomartinské hody doveze v sobotu 9. listopadu po úzkokolejce Osoblažka z Třemešné ve Slezsku parní vlak. V Penzionu Pod duby ochutnají pečená husí stehna se zelím a knedlíky, svatomartinské koláčky, ale také dančí guláš či bramborové placky. A připraveny budou zabijačkové speciality, počínaje ovarem, tradiční polévkou a konče jelítky či jitrnicemi. Od 11 hodin zde hraje cimbálová muzika, bavit bude Vladimír Hron, na programu je zábava pro děti a veselé představení Kat plné černého humoru.

V Penzionu U Petra v Jeseníku od 8. do 11. listopadu podávají speciality z hus připravených podle tradičních receptů. Lidé zde ochutnají i letošní mladé víno.

V rýmařovském hotelu Slunce budou od 8. do 11. listopadu podávat svatomartinskou husu na tmavém pivu Morous, které pro tuto příležitost uvařil sládek Karel Polišenský. Nebude chybět ani tradiční kaldoun a dezert, ale svatomartinského vína se nedočkáte.

„Letos oslavíme svátek svatého Martina pro náš kraj tradičním způsobem - svatomartinskou husu zapijeme pivem, které je po husí pečínce se zelím a variací knedlíků nejlepší. Samozřejmě nebude chybět ani oblíbený husí kaldoun s celestýnskými nudlemi a játrovými knedlíčky a jako dezert budeme podávat jablkový koláč,“ uvedla ředitelka Hotelu Slunce Karla Kolibáčová.

Morousova tmavá 14, která se bude na svatého Martina v restauraci hotelu Slunce čepovat, je vařená z šesti sladů a dvou chmelů. „Mírně nasládlá chuť se krásně snoubí s jemnými tóny čokoládového a praženého sladu,“ popsal novinku sládek a dodal: „Na čepu budeme mít i naše tradiční české ležáky a řidičům a dětem načepujeme sladovou Morousovu pivoňku.“

Ten, koho pokrmy z hus nelákají, může od 11. do 24. listopadu zjistit v Hotelu Praděd Thamm ve Zlatých Horách, jak chutnají jídla od protinožců. Třeba klokan, pštros i pravý australský koláč pie. Na jídelníčku bude také fish a chips i světoznámý dezert Pavlova. Vše se dá zapít australským pivem nebo vínem. Rezervace je možná na telefonním čísle 730 155 166.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám