Hlavní obsah

Orlickoústecké betlémy jsou ozdobou vánoční výstavy ve Švýcarsku

Novinky, Stanislava Dvořáková

V prostorách zámku ve švýcarském Gruyeres se 16. listopadu konala vernisáž výstavy Poetické papírové jesličky, kde zejména zaujaly zapůjčené betlémy ze soukromých a muzejních sbírek Městského muzea v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Švýcarský informační leták na výstavu papírových jesliček. Zobrazený betlém je od Josefa Lady, který je v držení švýcarského sběratele.

Článek

Romantická krajina, na horizontu dokreslená štíty Alp, se středověkým hradem vytvořila pravou atmosféru vánoční doby. V tomto duchu byly vyzdobeny prostory Chateau de Gruyeres malovanými papírovými betlémy připomínajícími staré tradice. K naplnění slavnostní nálady výrazně přispělo sedm ústeckých betlémů, které doplnily dva z České Třebové, tištěné jesličky a Jankelův betlém Ivanky Marti.

Již na vernisáži zástupci českého velvyslanectví v Bernu a Městského muzea v Ústí na Orlicí, ředitelka Jarmila Süsserová a správce Jiří Süsser, se přesvědčili o obdivu českého umění. Pozornost upoutala velikost betlémů, kdy největší ze soukromé sbírky rodiny Suchomelových dosahuje délky osmi metrů, dále barevnost, bravurní zpracování a nápaditost motivů.

K tomu přispěly náměty figurek čtyř variant betlémů Jiřího Knapovského (vánoční, tříkrálový, hromniční a postní), které byly vytvořeny na základě skutečných obyvatel a řemeslníků, ukazujících svou zručnost a svými výrobky obdarovávající Svatou rodinu. Ve Švýcarsku se dochovala úcta k hodnotám starých tradic a tak se do 6.ledna 2013, kdy výstava skončí, očekává účast zhruba 20 tisíc návštěvníků.

Další úspěch - výstava v Bruselu

Dalším úspěchem letošního roku je reprezentace za Pardubický kraj betlému Jiřího Knapovského koncem listopadu na výstavě v Bruselu.

V České republice lze betlém Jiřího Knapovského vidět v muzeu ve Vysokém Mýtě, v Třebechovicích a v Národním muzeu v Praze. Ústečtí občané si budou moci tradičně zpříjemnit vánoční svátky od 13. prosince návštěvou v místním muzeu, kde kromě betlémů a výjevů s náboženskou tematikou bude vystaveno liturgické náčiní, ornáty a další sakrální textil.

Malování a stavění betlémů se stalo kulturní tradicí města, což v některých rodinách přetrvalo dodnes. Příprava začíná první adventní neděli, kdy do nasušeného mechu se přinášejí jednotlivé figurky. Počátky tohoto zvyku sahají do 18. století. Vypráví se, že kdysi dávno ústecký pláteník se svým zbožím došel až do Itálie, kde spatřil poprvé betlém. Ten mu učaroval natolik, že po návratu začal malovat něco podobného pro sebe. A tak vznikly už téměř před třemi sty lety "Oustecké betlémy", které dosahují úctyhodných rozměrů od 1,3 do 8 metrů.

Aby tradice pokračovala

Aby se tradice nestala pro nastupující generaci pouhou vzpomínkou, vyhlašuje Městské muzeum každý rok mezinárodní soutěž pro děti VÁNOCE A BETLÉM v kategorii A do 6 let, B 7-9 let, C 10-12 let a D 13-15 let. Jejich práce budou vyhodnoceny odbornou porotou složenou z betlemářů a učitelů výtvarné výchovy a nejlepší budou od 22. prosince do 20. ledna vystaveny v muzeu.

Do 18. ročníku v minulém roce došlo 156 prací dětí ze tří zemí - ČR, Slovenska a Polska. Ceny byly předány na slavnostním vyhlášení 23. března, kdy v kategorii A zvítězila šestiletá Vanesa Kroščenová ze ZŠ Vidrník na Slovensku, v kategorii B osmiletá Martina Steidlová ze ZUŠ Bruntál, v kategorii C desetiletý Adam Šmejkal ze ZŠ Dolní Dobrouč a v kategorii D třináctiletá Kristyna Štěpánová ze ZUŠ Bruntál.

Reklama

Výběr článků

Načítám