Hlavní obsah

Originální výstava Slavné vily Zlínského kraje zve do holešovského zámku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři roky je v holešovském zámku k vidění expozice Slavné vily Zlínského kraje, kterou připravila Umělecká agentura FOIBOS a. s. ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně.

Foto: Robert Rohál

V holešovském zámku je už tři roky k vidění výstava Slavné vily Zlínského kraje.

Článek

Originální výstava seznamuje návštěvníky s vilami a rodinnými domy Zlínského kraje, stavbami více než sto let starými i nedávno dokončenými díly současných architektů

Expozice soustřeďuje desítky mnohdy i barvitých příběhů a je skutečně mimořádně zajímavá, o čemž jsem se přesvědčil už během prvního zhlédnutí. Je umístěna na panelech, na kterých můžete vidět fotografie i doprovodný text, ale hlavně jde o existující budovy a domy, které si může člověk zkonfrontovat s reálnou skutečností. Na vlastní oči tak lze spatřit díla moderní vilové architektury, vzniklá v období více než sta let.

„Myslím, že jde o jedinečnou výstavu a skvěle zpracovaný fotodokument profesora Vladimíra Šlapety a kolektivu, a to se vším všudy,” říká ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík.

„Proto jsem rád, že jsme tuto expozici vůbec získali. Je to vlastně jediná stálá expozice, kterou můžeme v holešovském zámku nabídnout. A prohlédnout si ji mohou všichni, co mají zájem - a dokonce zadarmo. Samozřejmě jsme přemýšleli a řešili, kde výstavu umístit, ale nakonec se ukázalo jako nejlepší řešení prezentovat ji na zámecké chodbě, která je přístupná a kde je přes den také dobré světlo,” dodal Chmelík.

Příběhy vil Zlínského kraje, to je mozaika příběhů, dějů a životů jejich architektů a stavebníků, to jsou desítky nejen zasvěcených a odborně fundovaných, ale především přitažlivých vyprávění.

Nejsou to jen architekti, kteří proměnili třeba někdejší, z počátku 20. století malé valašské městečko Zlín ve skutečnou galerii moderní architektury, ale také architekti, kteří vtiskli osobitou tvář Valašskému Meziříčí, lázeňským Luhačovicím a dalším městům Zlínského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám