Hlavní obsah

Originální mikulášská nadílka z ostravské Přírodovědecké fakulty

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katedra chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity každý rok připravuje originální mikulášskou besídku pro děti i dospělé. Studenti učitelství chemie z této katedry dodržují tuto tradici již několik let a každým rokem předvedou originální příběh na mikulášské téma.

Foto: Beáta Sklářová

Mikulášská besídka katedry chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Článek

Letošní besídka měla název „Mikuláš letos ohrožen!“ a bylo to opravdu dramatické představení. Nejen díky hlavní zápletce, ale i efektním pokusům – nechyběly oheň, plameny i dým a dokonce tekla „krev“. Kromě napínavých experimentů návštěvníci besídky zhlédli i kouzelné chemické pokusy plné barev, či obláčky a sníh. 

O tuto besídku, která se uksutečnila ve třech po sobě následujících dnech (2., 3, a 4. prosince 2014), se postaraly studentky druhého ročníku magisterského studia učitelství chemie na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. Na scéně se vedle klasických mikulášských postav andělů Krystalické Krystalky a Bělobky, čertů Straštipytločerta a Čertipýchy i Mikuláše, objevila také zákeřná čarodějnice Čarochemka a vtipálek skřítek Šibal.

Čarochemka se skřítkem Šibalem Mikuláše unesla a chtěla jej otrávit, jelikož se jí nelíbilo, že zlobivé děti dárky nedostanou a hodné ano. Ale skřítek Šibal přišel s nápadem výměny Mikuláše za nějaký ,,hodně super truper pokus“, který Čarochemka ještě neumí. Andělé a čerti museli ukázat všechny pokusy, které znají a najít takový, který nezná Čarochemka. Nakonec andělé Čarochemku okouzlili výrobou umělého sněhu, ale než byl Mikuláš za návod k výrobě sněhu předán zpět, musel ještě jeden z čertů podstoupit zkoušku statečnosti a následně také rozluštit hádanku. 

Představení bylo zábavné, byla v něm spousta vtipných dialogů, napětí střídal humor a samozřejmě dobro zvítězilo nad zlem. Děti, které měly zájem, se některých experimentů zúčastnily také. Parádní originální představení, nadšené byly nejen děti, ale i dospělí. Všichni hosté besídky dostali jako dárek „chemické“ perníčky a drobné sladkosti.

Podrobné informace o hereckém obsazení celého letošního Mikulášského příběhu a bohatou fotogalerii z představení naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám