Hlavní obsah

Originální filmové klapky se poprvé představí v Olomouci

Novinky, Kateřina Martykánová

Už 19. ročník projektu Salonu filmových klapek, který je tradiční součástí Zlín Film Festivalu, dorazí začátkem dubna poprvé také do Olomouce. Od soboty 2. dubna bude kolekce jedinečných děl k vidění ve zdejší Galerii Bohéma. Návštěvníci si je zde budou mít možnost prohlédnout až do poloviny dubna

Foto: Zlín Film Festival
Článek

Úkolu vytvořit z obyčejné dřevěné klapky výjimečné umělecké dílo se letos zhostil rekordní počet výtvarníků.

„V kolekci tvořené téměř 140 klapkami nechybí tradičně ani skvosty od známých umělců jako jsou Olbram Zoubek, Boris Jirků, Ilja Hartinger, Kateřina Miler a další tradiční přispěvatelé,“ uvádí členka správní rady nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová a upřesňuje: „Nově ale dostali prostor také mladí, začínající výtvarníci a absolventi uměleckých škol.

Autoři mají možnost sami vybírat techniku zpracování i téma filmové klapky. „Letos bylo pro umělce inspirací třeba  hlavní téma festivalu nebo také festivalový Zlín a jeho atmosféra,“ říká Markéta Pášmová. „Ze zkušenosti z předchozích let víme, že k oblíbeným patří klapky známých výtvarníku zvučných jmen, které bývají velmi úspěšné při následné aukci klapek,” dodala.

Letos se v premiéře mohou zájemci zapojit do dražby také na dálku. Jednu z klapek totiž nabídnou její organizátoři zájemcům prostřednictvím aukčního portálu Aukro. Tradiční aukce 19. ročníku Salonu filmových klapek potom proběhne v neděli 29. května ve Zlíně.

Celkový výtěžek věnuje nadační fond FILMTALENT ZLÍN na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. V roce 2015 putovaly na základě soutěže o finanční podporu audiovizuální nebo vizuální tvorby prostředky ve výši 800 tisíc korun na vznik 14 projektů - výstav, dokumentárních, hraných a animovaných filmů.

Kompletní kolekce 19. Salonu filmových klapek bude v Olomouci vystavena do 14. dubna. Poté se přesune do Mladé Boleslavi a následně se představí v Brně a ve Zlíně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám