Hlavní obsah

Organizátoři Pewag Rally Orlické hory kladli největší důraz na bezpečnost

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již třetí ročník Pewag Rally Orlické hory se uskutečnil ve dnech 26. a 27. dubna. Pro bezpečnost rally děláme maximum, prohlašovali organizátoři a průběh závodu to potvrdil.

Foto: Dana Ehlová

Slavnostní zahájení 3. ročníku Pewag Rally Orlické hory

Článek

Zatímco vloni se jel atraktivní závod v okolí Rychnova nad Kněžnou, letos se sjely posádky do Opočna, kde v pátek odpoledne proběhlo slavnostní zahájení a představení všech zúčastněných vozů - byly nejen z České republiky, ale také z Polska, Velké Británie, Finska a Švédska.   

Ještě předtím si mohli příznivci rychlých aut prohlédnout všechny stroje úplně zblízka a promluvit přitom i s některými jezdci. Součástí třetího ročníku byl bohatý doprovodný program. Zájemci si mohli vyzkoušet simulátor Formule 1, páteční večer pak patřil hudbě.

Na opočenském Trčkově náměstí nejdřív rozproudila krev kapela Red Hot Chili Peppers revival, po ní zahrál na svůj magický saxofon vynikající jazzman Štěpán Markovič, který vystupoval i s Ray Charlesem, natočil živé album s Billem Clintonem a francouzské šansony s Chantal Poullain. Dál zazpívala "domácí" Livie Kuchařová a poslední slovo měla skupina Nil.

Sobota patřila na Pewag Rally Orlické hory rychlostním zkouškám, z nichž první se jela na letišti v Hradci Králové a všechny další v podhůří Orlických hor. „Organizátoři vybrali krásnou novou šotolinovou rychlostní zkoušku, která je bonbónkem pro pravé soutěžáky. Byla to třetí, 6 km dlouhá RZ, která končila v Bačetíně – kameny, šotolina, určitá prašnost, velice atraktivní pro diváky a fotografy. Organizátoři a většina posádek jsou po dnešku nadšeni,“ řekl o jednom úseku Marek Šimík, předseda sdružení Rallye cup, které pořádá seriál pěti závodů s mezinárodní účastí a Pewag Rally Orlické hory byla jeho prvním dílem.

Zároveň ocenil, jakým způsobem zajistili organizátoři bezpečnost tratí: "Pořadatelé chystali bezpečnostní opatření dlouho dopředu, dokázali se proškolit s těmi nejzkušenějšími kolegy z celé republiky. Přesvědčili starosty obcí i občany, že rallye zabezpečí tak, aby proběhla bez problémů. První úspěch tedy je, že se závod koná a že proběhl bez problémů.“

Důslednost pořadatelů potvrdil i zcela náhodně oslovený Lukáš Klapal, který bděl nad tím, aby diváci nepřecházeli samotní trasu, aby stáli za značkami vymezujícími bezpečnou zónu a bylo místo pro dojetí záchranné služby, hasičů nebo policie. "Abych mohl být v týmu organizátorů, musel jsem absolvovat školení. Dostali jsme instrukce, co máme dělat v různých situacích, telefonní čísla atd. Za rok půjdu pomáhat znovu," řekl mladý muž, který se na zajištění takové soutěže podílel poprvé v životě.

Závěr třetího ročníku Pewag Rally Orlické hory - to bylo slavnostní vyhlášení vítězů všech kategorií na Kupkově náměstí v Opočně.

"Za mě osobně všem spoustu gratulace za výborně odvedenou práci. Věřím, že i v příštím roce najdou pořadatelé sílu k uspořádání dalšího ročníku," řekl úplně nakonec Marek Šimík.  

Reklama

Výběr článků

Načítám