Hlavní obsah

Oranžérie zámku v Lysicích představí rozkvetlé kamélie

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradičně mají milovníci květin jedinečnou možnost obdivovat nádherné květy kamélii v oranžérii zámku v Lysicích. Na návštěvníky se těší 1., 2. a 3. února.

Foto: Kateřina Konečná

Zámek Lysice

Článek

Kamélie jsou celoročně zelené keře či malé stromky, které jsou výjimečné hlavně tím, že kvetou v zimním období. Proto se jejich krásou můžeme těšit právě v těchto dnech.

Nejpopulárnějším druhem je kamélie japonská, jejíž domovinou je Japonsko a Korea. V 19. stoletím patřilo sbírání kamélii k šlechtickým zábavám, dokonce se pro ně stavěly i speciální skleníky. Zároveň se často používaly i k výzdobě plesových rób.

Kamélie, které jsou k vidění v lysické oranžérii, pocházejí z Drážďan. Tam byly až do druhé světové války, ale z obavy o jejich poškození, byly převezeny do Čech a následně do Lysic, kde jsou dodnes a dodnes každoročně krásně kvetou.

Během prohlídky skleníku a oranžérie návštěvníci spatří i řadu jiných zajímavých rostlin. Místní zahradníci jim jistě rádi poradí těm zájemcům, kteří se rozhodnou kamélie sami pěstovat.

Otevřeno bude od 1. do 3. února vždy od 10 do 16 hodin. Vstupné 20 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám