Hlavní obsah

Opočno oslavilo 950 let a poslalo vzkazy těm, kteří budou slavit jeho tisícovku

Novinky, Dana Ehlová

Úctyhodných 950 let od první zmínky nalezené v Kosmově kronice si 9. června připomněli v Opočně. A celodenní oslava se povedla po všech stránkách. Zapojily se místní spolky, školy, hudební uskupení, proběhl křest knihy Opočno ve fotografiích, otevřely se památky, byla představena časová schránka.

Foto: Dana Ehlová

Časová schránka (v popředí) - vzkazy budoucím generacím jsou připraveni vložit starostka města Šárka Škrabalová a zástupce České mincovny.

Článek

Moderní 3D technologie dala vzniknout časové schránce ve tvaru zvětšeniny opukového kamene pocházejícího přímo z Opočna. Opuku přitom zvolili tvůrci záměrně, neboť název města je odvozen od názvu kamene - opoka totiž znamenalo kámen či skála. Útroby zajímavého "pouzdra" zaplní vzkazy budoucím generacím i přání, aby k otevření došlo až v roce 2068, kdy město završí 1000 let.  

Centrem oslav se stalo historické centrum Opočna - Trčkovo náměstí. Program odstartovali členové TJ Sokol, kteří provedením společné skladby prokázali, že na všesokolský slet jsou dobře připraveni. Pak své umění předvedli žáci základní i umělecké školy. 

Následoval multižánrový hudební maratón, kdy pódium patřilo místním i regionálním hudebním skupinám - postupně vystoupila dechová hudba Opočenka, ÚHOS, Tomy, Stará parta, Band-a-ska, Čí je to vina? a 4 watty. Program zpestřily filmové spoty z činnosti spolků či rozhovory se zajímavými Opočeňáky.   

Značnému zájmu návštěvníků se těšily opčenské památky a zajímavé budovy. K prohlídce se otevřel kostel Narození Páně s křížovou cestou, kostel Nejsvětější Trojice, Mariánský kostelík se zvonicí, dále základní škola čp. 11, Kodymův národní dům, Sokolský dům a modlitebna Českobratrské církve evangelické.

Mimořádně byly zpřístupněny i hrobky rodu Trčků a Colloredo-Mansfeldů nebo dnes už bohužel prázdné zámecké pivovarské sklepy (pivo se zde naposledy uvařilo 1. března 1933). Pozornost poutal i čerstvě zrekonstruovaný dům č. 55, kde vznikne muzejní expozice - právě zde v podkroví bude uložena časová schránka.

U příležitosti výročí 950 let vydalo město také pamětní minci. Pro zájemce ji jablonecká mincovna v různých provedeních razila přímo na oslavách.

Sobota 9. červen se tedy zapíše do historie města jako sváteční den, kdy Opočenští společně oslavili velké výročí. A že se jim to nadmíru podařilo, není pochyb. 

Reklama

Výběr článků

Načítám