Hlavní obsah

Opočenský zámek zve na mimořádné prohlídky běžně nepřístupných míst

Novinky, Dana Ehlová

Návštěvnické žně zaznamenává v závěru turistické sezony zámek v Opočně. Po zcela naplněných prohlídkách v duchu pohádky Sůl nad zlato, které proběhly 12. a 13. října, se nyní milovníci historie a netradičních akcí těší na prohlídky běžně nepřístupných prostor. Ty jsou na programu v sobotu a neděli 19. a 20. října.

Foto: Eva Vacková

Netradiční prohlídky opočenského zámku vyvrcholí v letohrádku.

Článek

Správu zámku v čele s kastelánem Tomášem Kořínkem těší zájem o rezervaci míst a věří, že návštěvníci nebudou určitě litovat.

Uvidí totiž to, co je při „běžných“ prohlídkách skryto za zavřenými dveřmi: kuchyň a přípravnu jídel, stříbrnici, francouzskou knihovnu, podzemní chodbu mezi zámkem a letohrádkem, v němž se nachází i hlavní arkádová síň.

Pojďme ale popořádku:       

V prostorách bývalé zámecké kuchyněpřípravny jídel se dochovala část původního technického vybavení - například mycí pult nebo ledem chlazená historická lednička. Pozornost bude věnována zejména vzácně dochovanému jídelnímu výtahu z počátku 20. století, včetně jeho nedávno objevené strojovny.

Pozornost si zaslouží i místnost pro uložení cenností – stříbrnice.

Francouzská knihovna, tedy soukromá knihovna knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda, „zažije" návštěvnickou premiéru, protože nebyla veřejnosti dosud nikdy zpřístupněna.

Další v pořadí - spojovací chodba - měří zhruba čtvrt kilometru. Propojuje zámeckou budovu s letohrádkem a nepochybně měla sloužit i jako chodba úniková.

Jedna ze zastávek je plánována také v oratoři kostela Nejsvětější Trojice.

Jednotlivé prohlídky tak vyvrcholí návštěvou hlavní arkádové síně letohrádku, stojícím v zámeckém parku.

Víkendová předpověď počasí je příznivá, a tak procházka parkem, který v poslední době doznává oku lahodících změn, může být stylovým zakončením netradičního zážitku.

Reklama

Výběr článků

Načítám