Hlavní obsah

Operetu Čardášová princezna už viděli diváci při veřejné generálce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost zhlédnout první generálku připravované operety Emmericha Kálmána Čardášová princezna v divadle Jiřího Myrona v Ostravě měli diváci v úterý 15. ledna od 10 hodin. Premiéra se uskuteční 17. ledna od 18.30 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Emmerich Kálmán: Čardášová princezna, generálka v NDM Ostrava.

Článek

Téměř tříhodinové představení operety Čardášová princezna ubíhalo v rytmu hudby Emmericha Kálmána na libreto Leo Steina a Bély Jenbacha v novém překladu Pavla Bára s texty písní Evy Bezděkové.

Dojmy po prvním jednání představení měl režisér Lumír Olšovský jako trenér v ledním hokeji po prvním třetině. "Všechno se téměř daří, mohla by být spokojenost, ale ještě jsou tu dvě třetiny a tak se uvidí...!"

Prostě ptát se režiséra na dojmy po prvním jednání generální zkoušky je strašná podpásovka, protože režisér v lepším případě pobíhá po divadle, v horším případě chodí kolem řeky a rve si vlasy a má pocit, že je všechno strašná tragédie... "Abych se trošičku odosobnil od svých vlastních výhrad k nějakým detailům, co se na jevišti nepovedly, tak vlastně jsem jako divák hodně spokojený. Musím to ale zaťukat, protože na generálce se opravdu spousta věcí nesmí povést, aby ta premiéra pak byla prvotřídní," konstatoval režisér.

Na první veřejné generálce se zaplněnému hledišti předvedli v hlavních rolích Luisa Albrechtová v roli Sylvy Varescu a Josef Moravec v roli Edwina na scéně Šimona Cabana. Kostýmy, které navrhl Roman Šolc, slušely Robertu Jíchovi v roli Boniho a Martině Šnytové jako komtese Stázi. Krásné tanečnice tančily na choreografii Jany Vašákové a orchestr Národního divadla moravskoslezského řídil Karol Kevický.

Pro návštěvníky je připraven velmi krásný, výpravný a obsáhlý program, kde se čtenář dočte detaily o autorech díla a o tvůrčím týmu, který se na inscenaci podílel. V programu jsou ukázky ze šesti předešlých inscenací a další zajímavé podrobnosti doprovázející současné představení.

Premiéry operety Čardášová princezna v divadle Jiřího Myrona v Ostravě se budou konat ve čtvrtek 17. ledna a v sobotu 19. ledna vždy od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám