Hlavní obsah

Onen Svět, Kuníček, Drahoušek a Špulka - čtveřice rozhleden mezi Sázavou a Vltavou

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhleden díkybohu v poslední době přibývá, v některých místech se využívají i telekomunikační věže. Z mnoha jsem vybral čtyři na pravém břehu Vltavy, v oblasti Sedlčanska a Benešovska, poskytují nádherné výhledy. Jsou přirozenými dominantami krajiny.

Foto: Vratislav Konečný

Langova rozhledna na Onom Světě

Článek

Rozhledny máme téměř všichni rádi, zvláště když se k nim dá dojet a nemusíte se drápat do nějakého šíleného kopce. Čemuž naše čtveřice odpovídá.

Je krásný Onen Svět

Nejblíž k Vltavě stojí Onen Svět, nedaleko něho se nachází báječná atrakce pro děti i dospělé Zeměráj, kam se návštěvníci rádi vracejí.

Šedesát sedm schodů vede k nádherným výhledům ve dřevěné rozhledně na Onom Světě nedaleko Petrovic na Sedlčansku. Název poněkud poetický, ale jste tu opravdu jakoby mimo civilizaci, pokud to v hospodě při úpatí nebzučí jako v úle. Dobře tu vaří, dobře se tu i sedí, bývá tu hodně cyklistů.

Z rozhledny uvidíte Brdy, Temelín, na podzim i Šumavu. V údolí se schovává vodní dílo Orlík. Chata s hospodou stojí od roku 1940, rozhledna zvaná Langova, podle milovníka zdejší krajiny, s vyhlídkovou plošinou ve výšce 11 metrů, od roku 2001. Nedaleko rozhledny začíná (nebo končí) 66 kilometrů dlouhá Stezka na Onen Svět.

Petrovicko pod Kuníčkem

Přes kopec, nad Petrovicemi, v krajině plné balvanů a rybníků, však tu také pobýval a je pohřben Jakub Krčín, stojí rozhledna Kuníček.

Telekomunikační věž má dvě výhledové plošiny. Horní je ve výšce 36,6 metru. V úpatí věže v pokladně můžete zakoupit pohledy, upomínkové předměty i občerstvení.

Výhled na Petrovicko je nádherný, pokud si odmyslíte průmyslové stavby, haly a lom. Pozoruhodná je křížová stezka, začíná u Kuníčku - reliéfy s výjevy jsou vytesány do bludných žulových kamenů.

Vrch mazlivého jména Drahoušek

Rozhledna na Drahoušku, vrchu s poetickým jménem nad Osečany, byla otevřena v roce 2004, betonová věž s dřevěným schodištěm kolem tubusu je ukázkou účelové stavby. Rozhledová plošina je ve výšce 32 metry, vystoupáte 167 schodů. Poté se vám otevře pohled na část Sedlčanska, při dobré viditelnosti se dá zahlédnout i Ještěd.

Otevřena je v letní sezoně denně, ale bude zpřístupněna i o Velikonocích 25. až 28. března. Zahájení sezony bude 2. dubna od 13 hodin s country kapelou Fanda Tomášek a přátelé. Parkovat se dá asi tři sta metrů od rozhledny na označeném parkovišti. V sezóně je otevřen i stánek upomínkovými předměty občerstvením. Vstup zdarma.

Naučnou stezkou k roztomilé Špulce

Poslední rozhlednou, od Drahouška poněkud vzdálenou, nápaditě technicky navrženou i postavenou, je Špulka na Benešovsku nad vsí Lbosín u Divišova. Tvarem připomíná krejčovskou špulku, navrhla ji ing. Iveta Torkoniaková, z kamene, dřeva a oceli. Postavena byla za rok.

Otevřeli ji v roce 2014, od Lbosína k ní vede hravá naučná stezka. Vysoká je 37,6 metru, po 150 schodech vystoupáte na hlavní plošinu ve výšce 30 metrů. U úpatí uvidíte z kamenů složenou mapu mikroregionu. Cestou potkáte dřevěné postavičky, hlavně skřítka Špulkovníčka, vše vytvořila lbosínská řezbářka Jitka Vondráková.

Další informace:

Reklama

Výběr článků

Načítám