Hlavní obsah

Ondráš slaví 65 let svého trvání. Premiérový pořad k výročí nese název kRok za kRokem

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Vojenský umělecký soubor Ondráš patřící již dlouhá léta neodmyslitelně k Brnu, slaví 65 let. Vojenská nemocnice v Brně má letos 235 roků. Jubilea připomenou premiérovým benefičním představením Ondráše v brněnském Janáčkově divadle.

Článek

Vznik známého a úspěšného vojenského uměleckého souboru je datován rokem 1954. Jeho dnes již dlouhá historie se začala psát v Olomouci, kdy slovenští vojáci základní služby založili Vojenský soubor písní a tanců pro který zvolili název dle jména slovenského zbojníka – Jánošík.

Soubor se brzy zařadil k prestižním svého druhu a přinášel radost divákům nejen doma, ale i v zahraničí. V roce 1957 změnil sídlo - přestěhoval se do největší moravské metropole, do Brna.

Za léta působení se v souboru vystřídaly generace hudebníků, tanečníků a zpěváků, kteří srdcem i profesionálním umem oslovují generace diváků a posluchačů především folklórem, a to nejen domácím.

V roce 1993 po rozdělení Československa zvolil soubor nový název - Ondráš. Profiloval se jako rozpočtová organizace Ministerstva obrany ČR, má sedmdesát členů, člení se na složky taneční a hudební. Špičkový soubor je jediným profesionálním tělesem svého druhu u nás.

Vrcholem oslav 65. výročí od vzniku souboru se stane uvedení nového celosouborového pořadu kRok za kRokem. Premiérové představení je benefiční.  Odehraje se v Janáčkově divadle v Brně i k 235. výročí vzniku Vojenské nemocnice Brno. Přinese neobvyklou inspiraci lidových materiálů českých, moravských a slovenských regionů ve zpracování mladého autorského kolektivu.

Představení se uskuteční v neděli 13. října od 19.00 hodin. Předprodej vstupenek bude zahájen 2. 9. 2019 na prodejních místech Národního divadla Brno nebo na www.online.ndbrno.cz. Zakoupením vstupenek přispějete na Komunitní centrum pro válečné veterány při Vojenské nemocnici Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám