Hlavní obsah

Olympionik David Svoboda je tváří 3. ročníku charitativních běhů Run and Help

Novinky, Petr Mráček

Ambasadorem letošního, již třetího ročníku charitativních běhů Run and Help, neboli Běhání, které pomáhá, se 14. února stal moderní pětibojař a olympijský vítěz David Svoboda. Run and Help bude probíhat v dubnu a květnu.

Foto: archív autora

David Svoboda

Článek

„V každém případě mám v plánu se Run and Help pro Konto Bariéry zúčastnit i se spoustou svých kamarádů. Moc se na běhání těšíme i proto, že běh je součástí přípravy na moderní pětiboj. Jsem moc rád, že mohu kromě vlastního tréningu také někomu pomoci,“ uvedl David Svoboda.

Podstata akce je jednoduchá – nejlépe celý kolektiv školy, školky nebo firmy se zapojí do běhu, ve kterém si zvolí různou délku trasy. Za každý uběhnutý kilometr, kolečko nebo ovál zaplatí každý účastník domluvenou částku.

Předchozích dvou ročníků se účastnili lidé napříč republikou a vybrali mezi sebou více než 1 650 000 korun. Peníze byly rozděleny mezi desítky lidí se zdravotním postižením, klienty Konta Bariéry. Sami účastníci si navíc mohou určit, komu vybrané peníze pomůžou. V loňském roce šla větší část výtěžku dvanáctileté Verunce z Novojičínska, která se vážně zranila při lyžování. Účastníci Run and Help jí přispěli na odlehčený aktivní vozík a rehabilitace.

„Run and Help není o rekordech. Jde především o společný zážitek, o radost z pohybu a pomoci druhým. Zúčastnit se může doopravdy každý podle svých možností. Nemáme startovné, není pevně stanovený jeden termín ani výše příspěvku. Předchozí ročníky byly úspěšné a velmi populární. Loni se do projektu zapojilo téměř šedesát skupin běžců a vybral se úžasný jeden milion korun a my se samozřejmě doufáme, že letos tuto částku překonáme,“ informovala Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

Run and Help probíhá ve spolupráci se školou Open Gate v Babicích. Místní zástupce ředitele, Petr Chára, celý projekt vymyslel. Právě zde se také uskutečnil spontánní nultý ročník, kdy běžela celá škola včetně žáků a zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám