Hlavní obsah

Olomoucká štafeta na vozíku se uskuteční

Novinky, Milan Papežík

V pátek 19. června proběhne v Rudolfově aleji olomoucké Flory již osmý ročník tradiční Štafety na vozíku. Ten letošní bude speciální tím, že se zaměří na rodiny s dětmi.

Foto: Archiv Spolku Trend vozíčkářů

Olomoucká štafeta na vozíku proběhne 19. června v Rudolfově aleji

Článek

„Každoročně pořádáme Olomouckou štafetu na vozíku den před půlmaratonem za velké podpory jeho pořadatele, společnosti RunCzech, což bylo v plánu i letos. Ale z důvodu přesunu maratonu jsme se na poslední chvíli rozhodli, že zůstaneme nezávislými a akci uspořádáme na vlastní pěst,” uvedl ředitel Spolku Trend vozíčkářů Tomáš Zrnka.

„Tento ročník bude mít vlastně takový podtitul SuperŠtafeta. Od března, kdy tradičně akci chystáme, jsme žili v nejistotě, zda ji budeme vůbec schopni v letošním roce uspořádat. Nechtěli jsme však porušit tradici, kterou zavedl v roce 2013 tehdejší předseda našeho Spolku Milan Langer s Dr. Ing. Václavem Johnem. Vše jsme tedy řešili dost narychlo, ale přesto věřím, že tento ročník opět nezklame. Nabídneme veřejnosti spoustu sportovního a kulturního vyžití pro všechny bez rozdílu věku,” dodal.

Těšit se tak lze na bohatý celodenní program, během kterého nejmenší pobaví známí filmoví superhrdinové, vystoupí finalisté SuperStar 2013 Martin Šafařík a jeho kolega z letošního ročníku, mladá vycházející hvězda Mikuláš Hrbáček. Ten se těší velkému zájmu desetitisíců mladých příznivců na síti Instagram a stal se pro ně přímo influencerem.

Dále vystoupí charismatický zpěvák Salih Hadziabdic, připraveny jsou i ukázky tanců pod vedením Mgr. Lenky Fasnerové z Centra pohybu nebo šermířská aréna pro děti a dospělé od spolku Non Sancti. Památeční foto si pak mohou návštěvníci pořídit ve stylovém fotokoutku. Celým dnem návštěvníky provede olomoucký spisovatel Jaroslav Irovský.

Štafeta na vozíku bude letos opět dvanáctihodinová a bude probíhat v Rudolfově aleji ve Smetanových sadech od 10:00 do 22:00 hodin.

Podstatou této již kultovní olomoucké události je spojovat svět handicapovaných spoluobčanů s těmi zdravými a přiblížit veřejnosti, jak těžký je pohyb na vozíku. Častokrát po absolvování 250 metrů dlouhé trati většina z účastníků nešetří slovy obdivu, chvály a respektu vůči všem vozíčkářům. „Je to skutečně fuška.” „Bolí mě ruce a cítím se jako bych složil 10 pytlů brambor.” „Ten stroj zanáší doprava, je těžké ho ukočírovat,” zaznělo například z úst jezdců v minulých letech. Po absolvování trati je pro všechny připraven malý suvenýr a překvapení.

Pokud si chcete vyzkoušet jízdu na vozíku i vy, máte jedinečnou příležitost. Sami uvidíte, že si s olomouckými vozíčkáři můžete užít spoustu zábavy a smysluplně využít část dne.

Registrace je také možné provádět pod odkazem: http://www.trendvozickaru.cz/stafeta

Video z minulého ročníku: https://youtu.be/uEY8g4j3vVw

Reklama

Výběr článků

Načítám