Hlavní obsah

Olešník bude hostit oslavy největšího svátku jihočeských včelařů

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Olešníku na Českobudějovicku se v sobotu 1. dubna odehraje za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ oslava největšího svátku jihočeských včelařů posledních desetiletí.

Foto: Petr Pokorný

Starosta Olešníku Jaroslav Pavlica ukazuje maskota slavností - včelku Jarušku.

Článek

Chovatelé medonosného hmyzu si zde připomenou 150. výročí založení včelařského spolku Dzierzon, který zde vznikl přes odpor tehdejších rakousko-uherských úřadů jako jeden z prvních ryze českých spolků svého druhu v regionu.

První český včelařský spolek v Čechách byl založen v Třeboni roku 1847 – avšak po 12 letech zanikl. Spolek v tehdejším Volešníku, byl tedy sice v Jižních Čechách založen jako druhý, ale na rozdíl od svého třeboňského předchůdce vydržel a fungoval.

„Protože c. k. úřady nebyly vzniku nového českého spolku nakloněny, rozhodl se Bedřich Jan Tischler ze Zahájí požádat o přičlenění Včelařské jednoty Dzierzon ve Volešníku k již existujícímu Samostatnému spolku včelařů  moravských v Brně. A uspěl. Založení jednoho z nejstarších včelařských spolků v Čechách se uskutečnilo 30. března 1867,“ zapátral v historii starosta Olešníku Jaroslav Pavlica.

Prvním předsedou včelařské jednoty byl zvolen František Hrdlička, knížecí správce. Bedřich Jan Tischler se stal jejím prvním jednatelem. Na ustavující schůzi spolku se dostavilo sedmnáct včelařů z okolních obcí, Hluboké nad Vltavou, Dřítně, Olešníku, Mydlovar, Zahájí, Zlivi a Českých Budějovice. Rakouské c. k. úřady české spolky nerady povolovaly. Německé včelařské spolky byly povolovány bez jakýchkoliv průtahů.

Rychle se rozrůstající počet členů tohoto spolku obzvláště z Českých Budějovic a vesnic jižněji položených, byl v roce 1869 příčinou přesunutí jeho sídla do Českých Budějovic.

„Toto výročí je významné pro celé jižní Čechy. I z toho důvodu a díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ jsme se ve spolupráci s Jihočeským pohádkovým královstvím rozhodli vytvořit v Olešníku zcela novou tradici včelařských oslav každoročního Medobraní, které se bude konat pravidelně každou třetí sobotu v měsíci září,“ poznamenal Pavlica.

V rámci letošních oslav, které budou spojené s prodejem včelařských pomůcek a produktů, bude odhalena pamětní deska na domě číslo 11, spjatá se současnými majiteli, včelařskou rodinou Ciglbauerů. Při této příležitosti bude vydán také almanach jihočeského včelařství.

„Součástí doprovodného kulturního programu bude vystoupení žáků Základní a mateřské školy v Olešníku, vystoupení taneční skupiny Úsvit a Úsviťáček, pro dobrou náladu, případně i k tanci, bude vyhrávat kapela Dudlajda. Akce začíná v sobotu 1. dubna ve třináct hodin, zajištěno je občerstvení i parkoviště. Podávat se bude mimo jiné také lahodné medové pivo,“ doplnil starosta.

Obec Olešník, která leží asi devatenáct kilometrů severozápadně od Českých Budějovic, má zhruba 800 obyvatel. K centrální obci patří ještě dvě místní části, Chlumec a Nová Ves.

Reklama

Výběr článků

Načítám