Hlavní obsah

Okusit život na zámku i bloudit desítkou labyrintů můžete v Loučeni

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barokní zámek Loučeň na Nymbursku patří navíc mezi objekty, které je možno navštívit celoročně, na zimu své brány neuzavírá. Jeho interiéry lákají návštěvníky stejně, jako park s desítkou labyrintů, nebo možnost nocovat v dobových komnatách, přímo navazujících na turistům zpřístupněné prostory.

Foto: Petr Hejna

buxusové bludiště

Článek

Ne náhodou zámek v Loučeni navštívily takové veličiny kulturního světa jako spisovatel Mark Twain nebo básník Rainer Maria Rilke, pobývala zde i dcera našeho prezidenta Alice Masaryková a před ní císař František Josef I. či Alexandr I., ruský car.

První písemná zmínka o Loučeni, tehdy ještě tvrzi, pochází z roku 1223, poté dlouho, až do dob třicetileté války, zde coby majitel nebyl znám žádný významný rod. Ovšem roku 1623 se zde objevuje jako vlastník Adam mladší z Valdštejna, zastávající funkci nejvyššího purkrabího.

Další z rodu Valdštejnů, hrabě Karel Arnošt, rytíř Řádu zlatého rouna, nechal v letech 1704 - 1713 tvrz přebudovat na barokní zámek s kaplí. Další majitelka, dcera zesnulého Karla Arnošta Eleanora, sňatkem s Josefem Fürstenberkem převedla majetek na tento rakouský rod - dnes známe Fürstenberky především jako držitele Weitry, centra Witorazska.

Třetí významný rod, vlastnící Loučeň od roku 1809 byli Thurn-Taxisové, podnikající úspěšně v cukrovarnictví i poštovních službách. Jejich vstup na panství proběhl opět díky sňatku, Maxmilián Thurn-Taxis si vzal za ženu kněžnu z rodu Fürstenberků. Anglický park založil roku 1828 Karel Anselm, o šest let později dal vybudovat budovu pro úředníky správy panství, která dnes složí jako hotel Maxmilián.

Právě v nabídce zámeckých aktivit je dnes kromě možnosti ubytování v hotelových pokojích také oblíbený lákavý pobyt přímo v zámeckých apartmánech, pojmenovaných a zařízených v duchu doby tří zde působících významných rodů - barokní modrý Valdštejn, klasicistní červený Fürstenberk a zelený Thurn-Taxis. Další možností strávit romantické noci v areálu pak je zahradní domek knížete Alexandra.

Pobyt v Loučeni má nádech skutečného návratu do starých dob, a to díky působivě vymalovaným a vyzdobeným místnostem, dobovému nábytku a parketám, po drobné detaily interiéru i vzhledem k umístění přímo v zámecké budově a autentických pokojích.

Další jedinečností jsou známé labyrinty v parku, tento komplex byl provozovateli zámku pojmenován labyrintárium a jako novotvar patentován - bylo i zažádáno o jeho zařazení do slovníku jazyka českého.

Přímo u zámku najdete buxusové a trávové bludiště, po soumraku se rozzáří na nádvoří mezi kostelem a zámkem světelný labyrint. Po parku jsou rozmístěna další bludiště, jako tisové, kamenné, dlážděné, palisádové, provazové, prstové nebo písmenkové. V spodní partii má své místo i voda - spatříte ji jak v hladině dvou rybníčků, tak zurčící dřevěným korýtkem z pramene ve stráni.

Zámek pro zpestření pořádá i prohlídky noční, s Bílou paní, čokoládou, kostýmované a adventní a vánoční. Otevřeno je po celý rok, i nyní v říjnu denně mimo pondělí, přes zimu samozřejmě v omezeném víkendovém a svátečním režimu.

Okolí je plné dalších turisticky atraktivních míst, jako je Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích, nedaleké zámky Křinec nebo s vkusem zrestaurované Dětenice, mini zoo Chleby, s Kelty spjaté Mcely a Chotuc...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám