Hlavní obsah

Okolí Helštýna projde omlazovací kúrou

Novinky, Lukáš Martinek

Místo, odkud je krásná vyhlídka na Valašské Meziříčí a jeho okolí, projde ještě v letošním roce revitalizací. Kromě nového mobiliáře nebo opravy terasy čeká návštěvníky památníku na Helštýně i jedna novinka. Radnice vyčlenila na tuto akci více než jeden milion korun.

Foto: Lukáš Martinek

Památník na Helštýně.

Článek

Město plánovalo revitalizaci dlouhou dobu. Práce by měly začít v srpnu letošního roku a potrvají maximálně rok.

„Na terase plánujeme opravit zdiva, pilíře a dlažbu a vyměníme zábradlí. Projekt počítá také s novými stožáry na vlajky, kamennými pilíři s kovovými mísami a instalací nových laviček, litinových košů a naučných tabulí,“ vyjmenovala místostarostka města Yvona Wojaczková a představila také novinku: „Vedle pomníku necháme vyznačit půdorys původního barokního letohrádku Belveder, který místu dominoval do poloviny 19. století.“

Město podalo na obnovu pietního místa žádost o dotaci na projekt přeshraniční spolupráce „Společné obzory - rozvoj cestovního ruchu prostřednictvím revitalizací památných míst regionu“ z Fondu malých projektů z operačního programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika.

„Do revitalizace se pustíme určitě. Získání dotace a tím pádem zapojení slovenského partnera z Čadce by bylo příjemným bonusem,“ řekl Daniel Šulák, vedoucí oddělení rozvoje města. Město by v případě získání dotace zaplatilo částku 560 tisíc korun.

Pomník na Helštýně stojí od roku 1948. Byl vybudován na počest obětí druhé světové války podle návrhu architektů Josefa Místeckého a Jaroslava Hlaváče.

Reklama

Výběr článků

Načítám