Hlavní obsah

Ojedinělá strmá cesta s biblickými výjevy na Křížový vrch je turisty opomíjená

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnadný přístup na vrcholek Křížového vrchu naproti vchodu do turisticky přeexponovaných adršpašských skal je zatím málo frekventovaným cílem. Do skalního města naproti se v sezoně hrnou davy, "Křížák" je oblíben i mezi lezci, je tu asi 60 věží.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Od parkoviště se stoupá k nástupu na vrchol přes kilometr a půl dlouhou cestou. Skalní věže tu vznikly erozí tabulové plošiny.

Cesta na vrchol k železnému kříži vede podle restaurovaných kovových reliéfů s biblickými výjevy ze 17. století. Představují Kristovu cestu na Golgotu. Stoupání je poměrně náročné, kříž byl umístěn v roce 1857. Na pískovcovém podstavci jsou reliéfy s postavami svatého Josefa, svaté Anny a Jana Nepomuckého.

Výhled je impozantní - Buková hora, Zdoňov s kostele, při dobrá viditelnosti i Krkonoše.

Přes sedlo pod Křížovým vrchem se dá přejít Hrnčířským údolím podle obnovené kapličky do Zdoňova, kde se restauruje jeden z  barokních kostelů, které na Broumovsku postavil K. I. Dietzenhofer.

Reklama

Výběr článků

Načítám