Hlavní obsah

Ohroženým rybákům se na štěrkovnách střední Moravy daří

Novinky, Jiří Šafránek

V těchto dnech sčítali členové Moravského ornitologického spolku a pracovníci společnosti Českomoravský štěrk hnízdící rybáky obecné, jejich vajíčka i mláďata. Tito ohrožení ptáci hnízdí na štěrkovnách u Troubek a u Hulína pouze díky umělým plovoucím ostrůvkům, které vybudovali pracovníci štěrkoven.

Foto: Jiří Šafránek

Mladí rybáci obecní s ornitologickými kroužky na nohou.

Článek

Rybáci obecní jsou příbuzní racků, živí se drobným rybkami a hmyzem. Hnízdí na ostrůvcích rybníků nebo vodních nádrží. Pouze na střední Moravě hnízdí na betonových plovoucích ostrůvcích, jejichž konstrukce je originálním českým průmyslovým vzorem.

Na jejich projektování a výrobě se podíleli kromě provozovatele i odborníci z ČVUT Praha a ze společností Betotech, Českomoravský beton, Česká DOKA bednící technika a Betonika plus.

Při letošním sčítání bylo zjištěno, že na umělých plovoucích ostrůvcích hnízdí asi 60 párů rybáků obecných. Na svých hnízdech nyní mají 101 vajec a prvních 30 mláďat. Mladí rybáci dostali od ornitologů kroužky, aby je bylo možno identifikovat v případě nálezu u nás nebo na jejich cestě do zimoviště v Africe.

Rybákům se na střední Moravě daří. Jejich počet se ustálil v posledních letech na 60 hnízdících párech, což je asi 10 procent populace v České republice. Pokud se v příštím roce podaří sehnat prostředky na výrobu dalších plovoucích ostrůvků, tak se jejich počty jistě zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám