Hlavní obsah

Ohlédnutí za nejdůležitějšími akcemi uplynulé sezóny na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Podle vedení správy zámku jako stěžejní pro uplynulou sezónu lze označit dvě akce, které jsou důležité pro další rozvoj duchcovského zámku. Na jejich realizaci se spolupodílela řada odborných organizací, které navázaly spolupráci s vedením zámku. Vzájemný dialog a společné vize přinesly své ovoce.

Foto: Marian Hochel

Novou expozici Okouzleni antikou obdivují návštěvníci od června 2016

Článek

Počátkem června byla ve spolupráci s Ústavem pro klasickou archeologii FF UK na zámku Duchcov zpřístupněna nová stálá expozice Okouzleni antikou, která přinesla na zámek svěží vánek z jihu, především z Itálie, Řecka a středomořských ostrovů. Tyto země jsou od nepaměti vnímány jako kolébka evropské civilizace a kultury, a jako takové byly již od období renesance oblíbeným cílem kavalírských cest šlechticů, směřujících za poznáním a rozptýlením.

Fenomenální sbírka odlitků antických soch, jejichž originály zdobí světová muzea a galerie, či některé dokonce už neexistují, našla své stálé místo na zámku, jehož areál, exteriéry i interiéry, významně poznamenalo okouzlení antikou již v době baroka.

Znovu ožilo i duchcovské zámecké divadlo, které se v dochovaném divadelním sále povedlo připomenout s výpravnými divadelními dekoracemi a replikami barokních kostýmů z her s antickou a mytologickou tematikou.

„Expozice Okouzleni antikou nemá na našich hradech a zámcích obdobu, svým myšlenkovým bohatstvím a nápaditým výtvarným zpracováním napovídá, že se jedná o výjimečný výstavní projekt, ve kterém se originálním způsobem prolíná svět antiky a svět barokního zámku. A tyto dva propletené světy vzájemně okouzlují i dnešní návštěvníky zámku Duchcov,” uvedlo vedení zámecké správy.

Další důležitou akcí bylo sympozium, uspořádané u příležitosti 33. výročí zpřístupnění pavilonu pro přenesenou Reinerovu fresku. Účastnili se jej specialisté z NPÚ, ČVUT v Praze, Ústavu dějin umění AV ČR, Vědeckotechnické společnosti pro sanace staveb a péči o památky, posluchači ústecké univerzity i kompetentní zástupci příslušných úřadů.

Barokní freska ze zrušeného panského špitálu v zámecké zahradě byla na počátku 80. let minulého století osazena do nově postaveného výstavního pavilonu, navrženého renomovaným architektem Janem Sokolem ve stylu nového brutalismu a s odkazem na tradici českého architektonického kubismu.

Dílo jednoho z nejvýznamnějších freskařů českého baroka Václava Vavřince Reinera je tak již přes třicet let prezentováno v unikátní symbióze s moderní architekturou. Klimatické prostředí v pavilonu mu však neprospívá, freskové malby degradují v důsledku teplotních výkyvů a kolísavé vlhkosti.

Cílem odborníků, kteří přijali pozvání na toto sympozium, bylo posoudit aktuální stav Reinerovy fresky a navrhnout způsob, jak stabilizovat klima a regulovat vzduch v interiéru pavilonu.

„Věříme, že další postup, na kterém se účastníci sympozia shodli, povede k odstranění tohoto letitého problému a zajistí pro fresku optimální podmínky, ve kterých bude moci být důstojně prezentována a uchovávána příštím generacím. A to ve stávajícím pavilonu, který je považován za architektonicky nejhodnotnější stavbu realizovanou na území města Duchcova v druhé polovině minulého století,” uzavírá vedení správy zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám