Hlavní obsah

Offenbachova Krásná Helena s Martinou Šnytovou v titulní roli se vrací do Ostravy

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Slavnou operetu Jacquese Offenbacha Krásná Helena uvede Národní divadlo moravskoslezské. V režii Gabriely Petrákové se v titulní roli objeví Martina Šnytová. První premiéra je stanovena na čtvrtek 26. září v Divadle Jiřího Myrona.

Foto: archiv NDM

Hlavní protagonisté na scéně - Martina Šnytová (Helena) a Aleš Briscein (Paris).

Článek

Přesně devadesát let od prvního uvedení v ostravském Národním divadle budou mít diváci možnost zhlédnout v Divadle Jiřího Myrona novou inscenaci jedné z nejoblíbenějších operet vůbec, Krásné Heleny, která originálně pojednává příběh známé řecké báje o princi Paridovi a nejkrásnější ženě na světě.

"V pořadí už sedmá ostravská inscenace Krásné Heleny bude francouzská díky francouzskému autorovi, ale taky antická, protože se odehrává ve Spartě. Výpravná scéna Davida Baziky spojuje právě antickou architekturu s krásou Paříže konce 19. století a zároveň ukazuje bizarní umělecké prostředí, které dokreslují i efektní varietně burleskní kostýmy Lucie Loosové," uvedla režisérka a šéfka souboru opereta/muzikál Gabriela Petráková.

V titulní roli se představí Martina Šnytová, už dvakrát nominovaná na Cenu Thálie. "Roli Heleny si opravdu užívám, protože se nestává každý den, abych na jevišti slýchala, že jsem nejkrásnější žena na světě. Zpívá se mi dobře, je to pro mě moc příjemná střední poloha s několika koloraturnějšími pasážemi ve třetím jednání. Náročné je, že nemám alternaci, takže si hlavně přeju, abych byla zdravá a odzpívala každé představení co nejlíp," řekla Martina Šnytová.

Roli Parise alternuje hostující Aleš Briscein, vynikající operní pěvec, účinkující u nás i v zahraničí a loni oceněný Cenou Thálie 2012 za svůj výkon v roli Romea v opeře Romeo a Julie (režie Peter Gábor) na jevišti NDM.

Pod hudebním nastudováním je podepsán Karol Kevický, který se za dirigentským pultem bude střídat s Jakubem Žídkem. Choreografie je dílem Tomáše Protivínského.

Kromě Martiny Šnytové, Aleše Brisceina a jeho alternanta Petera Svetlíka se v dalších rolích představí Jan Fišar / Marcel Školout, Libor Olma, Jan Drahovzal / Václav Morys, Pavel Liška a další členové souboru opereta/muzikál.  

Zatímco první premiéra operety Krásná Helena se koná 26. září v 18.30 hodin, druhá premiéra proběhne v sobotu 28. září, představení jsou uváděna v Divadle Jiřího Myrona.

Další informace: www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám