Hlavní obsah

Odpolední Babí léto na farmě nejen se zdravými dobrotami

Novinky, Blanka Štěpánová

Kdo využil v úterý 9. září krásného počasí a přišel na pardubickou farmu Apolenka, rozhodně neprohloupil.

Foto: Blanka Štěpánová

Hravé odpoledne na farmě Apolenka, Pardubice-Spojil

Článek

Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s občanským sdružením Apolenka – hiporehabilitace zde uspořádala Hravé odpoledne na farmě. Na setkání se sešlo na 400 dětí ať již se školními kolektivy nebo rodinami.

V době od 14 do 18 hodin areál Apolenky plně ožil a stal se tak dějištěm různých aktivit spojených s přírodou, zvířaty, dětmi i zdravým jídlem. Děti se po celou dobu bavily soutěžemi, výtvarnými dílničkami a poznávacími kvízy, které jim připravily spolupořádající neziskovky a při nichž získávaly cenné zkušenosti i odměny.  

Také pardubický sociální podnik PETRIVA, s. r. o., provozující na třídě Míru první samoobslužnou jídelnu pro zdraví POHANKA, byl součástí plně nabitého programu. Kdo měl hlad, nebo jen tak chuť si zdravě zamlsat, mohl si vybírat z řady různých druhů pečiva, moučníků a nápojů.

„Naším cílem je nabízet veřejnosti zdravé pokrmy ze sezónních surovin a zejména děti seznamovat s různými druhy alternativních i dávno zapomenutých surovin našich prababiček. Proto jsme jim pro dnešní den na toto téma připravili vědomostně-poznávací kvíz, ve kterém měly poznat některé zatím málo používané suroviny, např. červenou čočku, jáhly nebo bulgur. Bylo zajímavé pozorovat, jak přemýšlí a spolu s rodiči hádají jejich pravé názvy,“ uvedla Iva Pohanková, jednatelka sociální firmy.

Na otázku, jak lidé reagují na jiný druh nabízeného občerstvení, odpověděla: „Pečivo a kvasové chleby naší výroby zmizely ze stánku nejdříve a byl by o ně ještě další zájem. Pro některé sladké moučníky z celozrnné i pohankové mouky si lidé chodili opakovaně. Největší úspěch, zejména u dětí, však beze sporu měly čerstvě na místě připravené celozrnné palačinky s domácím jahodovým rozvarem, na které se stály fronty ještě dlouho po ukončení této velmi úspěšné zážitkové akce. Je vidět, že se lidé začínají zajímat o to, jak žijí, jak se stravují a to je dobře.“  

Hravé odpoledne na farmě splnilo svůj záměr nabídnout těm nejmladším ideální zpestření nadcházejícího babího léta, vést je k lásce k přírodě a zdravému životnímu stylu a propojit světy sociálně či zdravotně handicapovaných a zdravých spoluobčanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám