Hlavní obsah

Odbory ctí genderovou rovnost. Novou vedoucí jihočeského regionálního pracoviště OS KOVO je žena

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeské Regionální pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích vede poprvé v historii žena. Na postu vedoucí krajské centrály kováků v září vystřídala specialistu na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Rudolfa Tkáče bývalá personalistka společnosti Prym Consumer Pavlína Jirková.

Foto: Petr Pokorný

Na snímku zleva bývalý vedoucí RP OS KOVO České Budějovice Rudolf Tkáč, jeho nástupkyně Pavlína Jirková a krajský zmocněnec OS KOVO Jan Janoušek.

Článek

Dosavadní šéf regionálního pracoviště rezignoval na svou pozici z důvodu plánovaného odchodu do starobního důchodu.

„O post vedoucího našeho pracoviště mělo zájem několik uchazečů a já věřím, že volba naší výběrové komise byla správná. Od Pavlíny Jirkové, která přichází takzvaně zvenku, nikoli zevnitř odborového svazu, si slibuji, že do činnosti naší organizace přinese i trochu jiný styl a nové metody práce,“ uvedl Tkáč. Ten bude nejméně do konce roku řadovým zaměstnancem OS KOVO a bude předávat své nástupkyni veškerou pracovní agendu spojenou s vedením pracoviště.

Jirková si ze své dřívější pozice personalistky strojírenské firmy přináší velice cenné zkušenosti z trhu práce a kolektivních vyjednávání, při nichž ovšem stála „na druhé straně barikády“, tedy na straně zaměstnavatele. „Cíle odborů, čili zaměstnanců, na jedné straně a zaměstnavatele na druhé straně, jsou ovšem vždy stejné. Dosažení přijatelného kompromisu a já věřím, že v tomto směru budou mé dosavadní znalosti přínosné,“ poznamenala.

Regionální pracoviště (RP) OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR, jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí, jsou v principu servisním místem pro základní organizace i jednotlivé členy svazu a jejich spojovacím uzlem s pražským centrálním vedením. Všechna disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za všechny zaměstnance firem, v nichž OS KOVO působí, zajišťuje RP základním odborovým organizacím odbornou podporu při kolektivních vyjednáváních, týkajících se především mzdových a pracovních podmínek, benefitů, dodržování zákoníku práce a předpisů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Pro své členy zajišťuje navíc bezplatné právní služby v oblasti pracovního, správního i trestního práva, včetně bezplatného zastupování před soudem při pracovněprávních sporech.

Výměna na pozici vedoucí regionálního pracoviště je další významnou změnou, kterou jihočeští kováci v září řešili. Zcela zásadní byla především výměna zmocněnce jihočeského krajského sdružení OS KOVO, kdy dlouholetého regionálního předáka nejsilnějšího tuzemského odborového svazu Jana Švece po odchodu do důchodu vystřídal předseda základní organizace kováků při společnosti Motor Jikov Jan Janoušek. Místo, uvolněné v celostátní Radě OS KOVO, obsadil Marek Profant, který Švece ještě před tím nahradil ve funkci předsedy základních organizací OS KOVO ve společnostech Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ.

OS KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert Czech, Prym Consumer CZ, Kern-Liebers CR, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám