Hlavní obsah

Odboráři z píseckého Schneideru zahájili celoroční kolotoč mzdových vyjednávání úspěšně

Novinky, Petr Pokorný

Zástupci Základní organizace Odborového svazu KOVO (ZO OS KOVO) při písecké akciové společnosti Schneider Electric úspěšně zahájili sérii mzdových vyjednávání.

Foto: Petr Pokorný

Růst mezd je základním požadavkem odborových vyjednavačů.

Článek

Jako první z více než dvou tisíc zaměstnanců celkem šesti podniků zastupovaných touto kováckou ZO si s platností od 1. ledna polepší na odměně za práci zhruba šedesátka lidí z B a K systémy, s.r.o., výrobce elektrických rozvaděčů. A to v průměru o zhruba 6,5 procenta.

„Specifikem naší základní organizace je právě to, že vyjednáváme nezávisle na sobě v šesti firmách, které spojují jednak historické vlastnické a výrobní vazby na francouzskou Skupinu Schneider Electric a současně jejich umístění v písecké průmyslové zóně. Pro všechny máme uzavřenu dlouhodobou kolektivní smlouvu, každoročně se ovšem uzavírají individuální dodatky týkající se mezd a zaměstnaneckých benefitů,“ uvedl předseda ZO OS KOVO při Schneider Electric, a. s., Miloš Mitáš.

Tato základní odborová organizace zastupuje vedle své domovské společnosti Schneider Electric, a. s., také zaměstnance už zmíněné B a K systémy, s.r.o., Schneider Electric CZ, s.r.o., s.n.o.p. cz, a. s., SMOM CZ, s.r.o., a Interplex Precision Engineering Czech Republic, s.r.o. Klíčovými programy těchto společností je výroba elektrických zařízení a výroba komponentů pro automobilový průmysl.

Vzhledem k tomu, že každá společnost má jinak nastavený takzvaný finanční rok, probíhají mzdová vyjednávání prakticky bez přestávky v průběhu celého kalendářního roku.

„Dodatky kolektivních smluv, osahující mzdové předpisy a benefity, se uzavírají v B a K systémy vždy k 1. lednu, ve Schneider Electric, a. s., i Schneider Electric, s.r.o., k 1. dubnu, ve s.n.o.p. k 1. červnu, v Interplexu k 1. září a ve SMOM CZ k 1. listopadu,“ konstatoval Mitáš a poznamenal, že kultura vyjednávání ve všech zmiňovaných společnostech s francouzskými základy je na velmi vysoké úrovni.

„Díky solidnímu přístupu a serióznímu jednání manažerů firem spolu s bohatou praxí, zkušenostmi a vysokou odborností našich vyjednavačů, se daří dospět k oboustranně výhodnému kompromisu, který naplňuje jak požadavky zaměstnanců, tak i reálné možnosti firmy. Vstřícné a slušné chování managementů bohužel stále není běžné a samozřejmé,“ řekl zmocněnec jihočeského sdružení OS KOVO Jan Švec.

Podle odborářů budou odměny růst i nadále. „Uzavřeli jsme jednání v B a K systémy a začínáme jednat ve Schneideru. Vyhlídky jsou dobré. Společnost potřebuje nové zaměstnance a mzdové podmínky jsou klíčovou motivací,“ zdůraznil Mitáš, který ocenil sociální politiku akciové společnosti. „Sponzoring veřejných akcí, pomoc dětem z dětských domovů, zájezdy pro zaměstnance. Je toho hodně,“ dodal Mitáš.

Vedle pevných mezd vyplácí firma svým zaměstnancům měsíční prémii k základní mzdě a měsíční bonus či nadstandardní příplatky za odpolední a noční směny, práci přesčas a práci v riziku. Poskytuje možnost čerpání náhradního volna, pět týdnů dovolené, příspěvek na závodní stravování, finanční odměny za pracovní jubilea, darování krve či kostní dřeně, penzijní připojištění a řadu dalších výhod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám