Hlavní obsah

Od bolesti nově pomáhá pacientům Nemocnice Šumperk rázová vlna

Novinky, Hana Szotkowská

Je schopna drtit kámen, ale přitom projde lidskými tkáněmi bez jejich poškození. Vzniká běžně při blesku či nadzvukovém pohybu. Může být i uměle vytvořena za účelem léčit. Řeč je o takzvané rázové vlně, která nově pomáhá od úponové bolesti také pacientům Nemocnice Šumperk.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Rázové vlny postupně zmenšují úponové bolesti a snižují napětí v měkkých tkáních.

Článek

„Rázová vlna je neinvazivní léčebná metoda, kterou většinou ošetřujeme chronická onemocnění pohybového aparátu, takže má široké spektrum použití, především tam, kde je běžná konzervativní léčba neúčinná,“ popisuje primář rehabilitačního oddělení Nemocnice Šumperk MUDr. Rudolf Ditmar. 

Rázové vlny jsou silnější tlakové nárazy, které jsou cíleně aplikovány v blízkosti bolestivých míst. Rázová vlna tak "doslova" rozbije bolestivé místo a nastartuje proces hojení. S pomocí této novinky tak mohou šumperští odborníci léčit mnoho stavů, které se běžně léčí například sádrovou fixací, výjimečně pak i operacemi. Léčebná metoda se přitom pyšní vysokou účinností.

„Terapii rázovou vlnou musí vždy předcházet odborné klinické vyšetření. V případě zájmu o tuto léčebnou metodu se k nám mohou lidé objednávat přes naši rehabilitační ambulanci na telefonním čísle 583 333 351,“ doplnil primář Ditmar.

Rázová vlna pomáhá v medicíně už víc než tři desetiletí. Jako první začal výboj o síle stovek megapascalů pomáhat v léčbě ledvinových kamenů. Metodu, která se později ukázala jako revoluční, spočívající v drcení ledvinových a žlučových kamenů použili lékaři poprvé v Německu v roce 1980. Až mnohem později si rázovou vlnu, která dokáže kameny rozdrtit na mikroskopické částečky, oblíbili také odborníci z řad rehabilitace a ortopedie. Rázovou vlnou tak začali léčit úponové bolesti nebo tenisový loket.

Reklama

Výběr článků

Načítám