Hlavní obsah

Ochutnávka vín Vinum et Cetera přilákala do Broumova na pět set návštěvníků

Novinky, Kateřina Ostradecká

Skvělé letní počasí přálo veřejné ochutnávce vín Vinum et Cetera, která v sobotu 6. června přilákala do broumovského kláštera na pět set návštěvníků. Ti si tak mohli vychutnávat nejen výborná vína a cimbálovou muziku, ale i prohlídku nových prostor kláštera a zahrady.

Foto: Jaroslav Winter

Ochutnávala se nejen nejlepší česká a moravská vína z kolekce Salonu vín Čr, ale i vína z Benediktinských sklepů.

Článek

Tradiční společenská akce Vinum et Cetera se v prostorách benediktinské památky koná již od roku 2004. Letošní, 12. ročník nabídl nejen možnost projít si nedávno revitalizované prostory kláštera, ale také tradiční ochutnávku padesáti vzorků nejlepších českých a moravských vín z kolekce Salonu vín ČR, která do Broumova přivezl sommelier Marek Babisz.

„Salon vín patří do systému národní soutěže vín. Ve třech kolech, od srpna do ledna, se hodnotí vína a ze zhruba 1650 vzorků se vybere stovka nejlepších, kterou prezentujeme během roku na zámku ve Valticích. Mimo Valtic pak mohou lidé tato vína ochutnat pouze na Vinařství roku v Praze a tady v Broumově,“ uvedl Marek Babisz.

Ochutnávku hudebně doprovodilo smyčcové duo Anny Novotné a Karolíny Soukupové spolu s kytarovým duem Tomáše Mrštiny a Jiřího Šály. Celý den pak návštěvníci obdivovali hudební um Cimbálové muziky Podluží, která předvedla nejen folklor, ale i modernu, včetně improvizace se smyčcovým duem. 

„Velmi nás překvapila úroveň zdejších muzikantů, se kterými jsme si zahráli. Atmosféra pěkná, i když méně živelnější, než jsme zvyklí – má to takovou vážnost, je to spíš komornější, což se tady v klášteře dá chápat, přece jen je to svatá půda. Jste tady takový pěkný, kulturní kraj, tak nás velmi lákalo sem přijet,“ řekl Petr Kostka, primáš Cimbálové muziky Podluží.

Ve večerních hodinách pak ochutnávka vín pokračovala u klášterní kavárny Café Dientzenhofer s příjemným doprovodem jazzové diskotéky Ondřeje Kejzlara. 

Reklama

Výběr článků

Načítám