Hlavní obsah

Ochránci zvířat dnes připomínají Světový den bez kožešin

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na problematiku kožešinové módy upozorňují v pátek 23. listopadu ochránci zvířat v rámci Světového dne bez kožešin. Organizace Svoboda zvířat sbírá v Praze na náměstí Republiky podpisy pod Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR. Ten svůj můžete připojit dnes do 18. hodiny.

Foto: Archiv Svoboda zvířat
Článek

Většina lidí se domnívá, že se v současnosti tzv. kožešinová zvířata kvůli módě již nechovají a že kožešiny v obchodech nejsou pravé. Opak je pravdou. I dnes, ve 21. století, umírá na farmách po celém světě ročně až 75 miliónů těchto zvířat. "Metody zabíjení i způsoby chovu jsou nepřijatelné. Zvířata jsou chována na farmách ve strohých klecích, což jim způsobuje značný stres a utrpení. Dochází u nich mimo jiné k sebemrzačení, zabíjení vlastních mláďat, okusování kožešiny, je zde vysoká úmrtnost mláďat, agresivita. Ani způsob odchodu ze světa není zrovna humánní - norci jsou zabíjeni udušením výfukovými zplodinami nebo zlomením vazu, lišky elektrickým proudem," říká předsedkyně organizace Svoboda zvířat Lucie Moravcová. 

Značná část světové produkce kožešin pochází z Číny, kde dosud neplatí žádné zákony na ochranu zvířat. Odtud se kožešiny vyvážejí do celého světa. 

V České republice jsou v současné době chováni převážně norci, obecná a polární liška a činčily v celkovém počtu kolem 14 tisíc kusů. Údaje vycházejí z šetření o. s. Svoboda zvířat a z informací od Státní veterinární správy ČR. Momentálně je u nás registrováno celkem 14 aktivních chovů tzv. kožešinových zvířat (údaj k 31. 12. 2011). Z toho se na pěti větších farmách (tj. nad 1000 zvířat) chovají šelmy (na čtyřech pouze norci, na další norci i lišky dohromady) a na 2 větších farmách činčily. Dále je zde 6 menších chovů (tj. pod 1000 zvířat) s norky a liškami a jeden s činčilami.

"V infostánku jsou k dispozici materiály nejen o problematice kožešinové módy. Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR jsme spustili v roce 2010. Už ji podepsalo přes 8 500 lidí a my doufáme, že dnes se přidají další,“ sdělila předsedkyně Lucie Moravcová. K vidění jsou rovněž tematické dokumenty a záběry z kožešinových farem, organizátoři slibují i spuštění nové kampaně, kterou podpořilo několik známých osobností.

Pokud se dnes v Praze nestihnete pod petici podepsat, další informace najdete na stránkách organizace.

Světový den bez kožešin

Světový den bez kožešin (Fur Free Friday) pochází z USA, kde se již stalo zvykem pořádat protikožešinové demonstrace každý pátek po dni Díkůvzdání. První nenásilná akce proti kožešinám proběhla již v roce 1985 před obchodním domem Macy´s v New Yorku a Sacramentu. Postupně se nápad ujal po celém světě. V tento den proběhnou demonstrace proti kožešinovému průmyslu v mnoha zemích světa.

Svoboda zvířat

Česká nezisková organizace na ochranu zvířat. Od roku 1999 vede kampaň Proti srsti, jejímž cílem je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice a snížit prodejnost pravých kožešin. Svoboda zvířat se věnuje rovněž kampani „Lov tuleňů je evropské veřejnosti proti srsti", jejímž cílem bylo prosadit schválení zákazu obchodu s tuleními výrobky v rámci EU. Evropský parlament tento zákaz v květnu 2009 skutečně přijal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám