Hlavní obsah

Ochránci lidských práv na čtvrt hodiny zablokovali hraniční přechod v Mikulově

Novinky, Daniela Dušková

Ochránci lidských práv zablokobali na 15 minut česko-rakouský hraniční přechod v Mikulově. Aktivisté ve žlutých tričkách rozdávali řidičům informační letáky a banány.

Foto: Daniela Dušková

Zastánci lidských práv na Rakouských hranicích

Článek

V pondělí 15. listopadu ve 13 hodin proběhla na česko-rakouském hraničním přechodu pokojná blokáda, během níž byl na čtvrt hodiny přerušen automobilový provoz.

Akce se konala na podporu 13 rakouských ochránců zvířat, kteří stojí před soudem za údajné "členství ve zločinecké organizaci", a zároveň chce upozornit na nutnost reformy zákona § 278a rakouského trestního zákona, na jehož základě soud probíhá. Obžaloba je založena na domněnce, že neznámí pachatelé, kteří poničili majetek firmy obchodující s kožešinami, mají stejné politické přesvědčení jako rakouští aktivisté, a proto jsou údajně členy stejné zločinecké organizace. „Tento proces je výsměchem základním principům demokratického právního státu,“ řekl Marek Voršilka, koordinátor mezinárodní kampaně Rakouská ostuda.

Kontroverzní proces tvrdě kritizovala řada organizací na ochranu lidských práv, jako například Amnesty International, rakouská strana pochybení popírá.

Čeští aktivisté, oblečení do žlutých triček, rozdávali čekajícím řidičům informační letáčky a banány s označením "Produce of Austria", rozvinuli banánovou rakouskou vlajku a banánový transparent, zazpívali dokonce rakouskou verzi Banana Boat Songu. Chtěli tím upozornit na skutečnost, že proces s rakouskými aktivisty připomíná spíše banánovou republiku než právní stát.

Během blokády se vytvořila několikasetmetrová kolona, která zmizela krátce po ukončení akce. Většina řidičů brala událost s klidem, někteří se o ni i blíže zajímali. Jedna česká řidička vyjádřila názor, že akce by se měla konat spíše před rakouským velvyslanectvím.

Na místě byla přítomna policie včetně antikonfliktního týmu, která měla nad asi dvacítkou aktivistů mírnou početní převahu a na konci akce všechny ztotožnila.

Blokáda byla součástí mezinárodní kampaně Rakouská ostuda (Shame on Austria), která se snaží celou kauzu dostat do povědomí veřejnosti. Podrobnosti ve více jazycích na internetové stránce kampaně rakouskaostuda.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám