Hlavní obsah

Oceněné fotografie Interfotoklubu Vsetín 2018 vystavují na zámku a v galerii

Novinky, Klára Blažková

V neděli 27. ledna se v Mramorovém sále vsetínského zámku uskutečnilo slavnostní zahájení výstavy Interfotoklub Vsetín 2018, kde bylo na programu mimo jiné předávání cen za nejúspěšnější fotografie a hudební vystoupení Naty & Good light band. Vernisáž slovem provedla Magda Goláňová.

Foto: Radovan Kocúrek

Prezident vsetínského fotografického salonu profesor Jindřich Štreit.

Článek

Vítězné kolekce jubilejního 30. ročníku mezinárodního bienále fotografické soutěže Interfotoklub Vsetín 2018 jsou k vidění v Galerii Stará radnice a také na vsetínském zámku až do konce března, a to denně kromě pondělí.

Tato prestižní soutěžní akce je přístupná všem amatérským i profesionálním fotografům celého světa a koná se pod záštitou Mezinárodní federace umělecké fotografie FIAP.

Soutěž je vyhlašována ve 4 kategoriích - černobílá digitální fotografie a barevná digitální fotografie na volné téma, digitální fotografie letos nově s koncertním (hudebním) tématem a kategorie pro fotokluby, které posílají kolekce tištěných fotografií.

Město Vsetín uděluje na doporučení odborné poroty hlavní cenu Grand Prix města Vsetína nejlepší kolekci fotografií v kategorii fotoklubů. Další medaile a čestná uznání jsou udělovány ve všech kategoriích odbornou porotou, včetně ocenění FIAP, IAAP, ČFFÚ. Při slavnostním předávání fotografové přebírali svá ocenění z rukou místostarosty města Vsetína Mgr. Pavla Bartoně a prezidenta salonu prof. Mgr. Jinřicha Štreita.

Stejně jako při minulém ročníku bienále byl i letos čestným hostem poroty, prezident soutěže prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr.h.c., přední český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života.

Tříčlenná porota s předsedou Garikem Avanesianem, MFIAP světově uznávaným fotografem a předsedou českého komitétu FIAP, přijala k posouzení celkem 688 soutěžních fotografií od 64 autorů z 27 zemí světa v kategorii jednotlivců - Černobílá digitální fotografie jedenáct autorů, v kategorii Barevná digitální fotografie taktéž jedenáct autorů a v kategorii Digitální fotografie koncertní (hudební) šest fotografů. Oceněny bylo i osm fotoklubů, mezi nimiž byl také Fotoklub Vsetín, jenž získal stříbrnou medaili.

„Vsetínský Interfotoklub má mnohaletou tradici, která je zaštítěna poctivou prací kulturních pracovníků, ale také velkou podporou rady města. Situace se na celosvětové fotografické scéně změnila. Přesto aktivita fotoklubů a mezinárodních výstav pro mnoho fotografů stále znamená tu nejvyšší metu. V letošním roce jsme se snažili přistoupit poněkud jinak k výběru oceňovaných fotografií. Porota dala přednost přirozenosti a zachycení mezilidských vztahů před artistním vyzněním díla. Věřme, že nastoupený trend bude akceptován. V umění nejde jen o estetické cíle a formu, ale o obsah a citovou rovinu," uvedl Jindřich Štreit.

Další informace: www.dkvsetin.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám