Hlavní obsah

Obyvatele pražského Spořilova zneklidňují data o stavu ovzduší v metropoli

Novinky, Jana Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vědci získávají množství nových dat o znečištění pražského ovzduší dopravou a stále důrazněji upozorňují na nebezpečnost emisí z motorových vozidel. Zástupci spořilovských občanských sdružení se aktivně zapojují do zprostředkování informací pražskému magistrátu a žádají co nejrychlejší řešení.

Foto: SOS Spořilov

Prachové částice zachycené čističkou vzduchu ve spořilovské domácnosti.

Článek

Měření Státního zdravotního ústavu v roce 2013, v zeleni za poliklinikou prokázala, že ovzduší na Spořilově odpovídá nejhorším lokalitám v Praze a je v mnoha ohledech dokonce srovnatelné s Legerovou ulicí. Další výzkumy, které již probíhaly v těsné blízkosti komunikací, a dokonce i unikátní výzkumy přímo v bytech, prokázaly, že situace na Spořilově je ještě mnohem kritičtější.

Michal Vojtíšek z ČVUT prováděl výzkum prachových nanočástic přímo na Pražském okruhu, v barrandovském kopci a na rychlostní silnici z Prahy do Liberce. Nejhorší znečištění ale zaznamenal právě na kamiony přetíženém a hustě obydleném Spořilově. Vojtíšek prachové nanočástice připodobnil k černi z laserových tiskáren a doslova uvedl, že v blízkosti silnic se na Spořilově vznášejí statisíce částic černi z laserových tiskáren v centimetru krychlovém.

Anna Šindelářová, která bydlí asi 80 metrů od Spořilovské, se velmi obává o zdraví obyvatel. Její starost ještě vzrostla poté, co z čističky vzduchu po dvou měsících provozu, získala velké množství agregovaných prachových mastných částic. Děsí ji představa, že obsah filtru je ve skutečnosti to, co lidé na Spořilově dýchají.

Nyní již existenci závažných zdravotních rizik ovzduší znečištěného dopravou, pro spořilovské obyvatele, připouštějí i vědci. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR dokonce po prezentaci výsledků výzkumu jemných prachových částic a benzo(a)pyrenu v rámci jednání pracovní skupiny na magistrátě uvedl, že tak vysoké hodnoty ve venkovním prostředí i v bytech neočekával a byl výsledky měření nepříjemně překvapen. Považuje nyní stížnosti obyvatel za odůvodněné.

Tento problém se týká ale i dalších oblastí v metropoli. Vědci v současnosti dokládají např. významný vliv znečištění výfukovými plyny na kardiovaskulární onemocnění. Celkově v Praze např. lékaři v současnosti sledují tři desítky tisíc případů cévních onemocnění mozku, přičemž stále častěji jsou zasaženy i mladší ročníky. Infarkt myokardu postihuje v Praze nejčastěji muže ve střední věkové kategorii, přičemž ale nejsou vyjímkou ani mladší pacienti.

Při lednové návštěvě zástupců SOS Spořilov u náměstka primátorky Matěje Stropnického, byly předány výsledky vědeckých výzkumů i hodnocení zdravotních rizik na Spořilově. Náměstek přislíbil osobní návštěvu na Spořilově, aby se mohl seznámit s životními podmínkami obyvatel v reálném prostředí. Připustil, že v jihovýchodní části je dostavba okruhu reálnější, protože tam nejsou chráněná území. Při nedávném vystoupení v televizním pořadu Hyde Park poté uvedl, že Spořilovské spojce je třeba se věnovat intenzivně a rychle, a že jihovýchodní část okruhu s velkou pravděpodobností, hraničící s jistotou, stát musí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám