Hlavní obsah

Obyvatelé Domova pokojného stáří společně s příslušníky policie oslavili Mezinárodní den seniorů

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

V úterý 1. října se v Domově pokojného stáří sv. Kryštofa v Ústí nad Orlicí-Kerharticích uskutečnilo v rámci oslav Mezinárodního dne seniorů setkání s příslušníky Policie ČR na společné besedě s řadou potřebných informací.

Foto: Stanislava Dvořáková

Por.Bc.Lenka Vilímková, por.Jaroslav Skalický a vedoucí domova Ladiskav Bien při besedě s účastníky oslavy Mezinárodního dne seniorů.

Článek

V příjemném klidném prostředí okraje města v osadní části Ústí nad Orlicí-Kerhartice se nachází Dům pokojného stáří sv. Kryštofa. Osmnáct ubytovaných rodin z řad seniorů a osob se zdravotním postižením zde našlo svůj nový domov s dostupností služeb a péče.

Jeho vedoucí Ladislav Bien, pracovník Oblastní charity Ústí nad Orlicí, se důsledně stará o jejich seberealizaci a co nejvyšší míru soběstačnosti. K spokojenosti obyvatel navíc přispívá konání společenských a zájmových akcí.

Nemohla tak ani chybět společná oslava Mezinárodního dne seniorů, které se v letošním roce účastnili i členové ústeckého sboru Policie České republiky por. Bc. Lenka Vilímková a por. Jaroslav Skalický.

Lenka Vilímková v úvodní přednášce připomněla základní pravidla osobní bezpečnosti v dopravě, zejména při přecházení vozovky. Nelze spoléhat na absolutní přednost na vyznačeném přechodu, vždyť i řidič může udělat chybu nebo chodce přehlédnout, obzvláště, když nepoužívá reflexní pásky. Hlavním předpokladem bezpečnosti chodců je vidět a být viděn.

Další informace se týkaly nabídky nekvalitního či předraženého zboží v supermarketech, kdy lákadlem se stávají zveřejňované reklamy v televizi se "slevami", často na již neprodejné zboží.

S patřičnou obezřetností je třeba přistupovat i k samotnému nákupu, kdy na nepozornost a bez kontroly uloženou tašku v košíku pohotově čekají tzv. kapsáři. S upozorněním na tyto podvodníky přišly na řadu akce všemožných "šmejdů", jejichž drzost a vynalézavost nezná mezí.

Vedle pochybných e-shopů, které zaplavují český internet s nabídkou léků a zdravotních pomůcek, to je novodobý nešvar smluv uzavřených po telefonu. Stačí jediné "ano", na kteroukoliv otázku a volající může argumentovat s uzavřenou smlouvou. Tuto možnost upravoval starý občanský zákoník, ale i nová legislativa. V novém občanském zákoníku se jedná o paragraf 1820 a následující. Jedinou bezpečnou ochranou je při sdělení, že hovor je monitorován, okamžitě tento nevyžádaný hovor ukončit.

K praktickým informacím pak přidal Jaroslav Skalický zkušenosti ze skutečných případů, kdy podvodníci nově využívají i oznámení, že nesou různé dárečky a přeplatky od pojišťoven, aby se dostali do bytu seniorů, kteří patří do skupiny snadno zneužitelných a navíc bezmezně důvěřivých.

Po bohaté diskuzi z řad seniorů, kteří se přidali se svými zážitky z různých pokusů o jejich okradení, následovalo předání užitečných dárků, a to reflexích pásků a brožurky policie s radami a otázkami skrytými v tajenkách křížovek. Vždyť nejen skutečná ochrana, ale i správná činnost mozkových buněk přispívá k spokojenému a šťastnému životu.

Reklama

Výběr článků

Načítám