Hlavní obsah

Obuvnické muzeum dává nově prostor ženské marnivosti

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmary, úlety, výstřednosti, špetku nevkusu, trošku elegance a hlavně hodně nostalgie – to vše nabídne nová výstava, kterou se po měsíční pauze ve čtvrtek 3. května v 17 hodin otevře veřejnosti Obuvnické muzeum. Výstava má název Ach ty marnivé ženy! a doplní část stálé expozice obuvi.

Foto: Archív MJVM

Modelka ve společenských šatech Ivany Trumpové přemýšlí nad vhodnou kabelkou, kterou by model doplnila.

Článek

„Dějiny módy nejsou dějinami skromnosti a praktického významu oblečení. Lidé se oblékali především proto, že oděv a doplňky odjakživa posilovaly sebevědomí, moc a pojetí krásy. Zvláště ženy toužily získat obdiv mužů, a tak jejich krédem bylo upoutat pozornost nápadným oblečením, výstředními šperky či klobouky. Nebylo cílem této výstavy představit všechny rozmary, úlety, vrtochy a bláznivé nápady, které česká móda v průběhu dvacátého století přinesla. Jen jsme se chtěli trochu pochlubit, co zajímavého přibylo v posledních dvaceti letech do našich sbírek v rámci dokumentace životního stylu,“ vysvětlila autorka výstavy Miroslava Štýbrová.

A na co se mohou návštěvníci (tedy spíš návštěvnice) těšit? Třeba na oslňující společenské šaty zlínské rodačky, dnes americké podnikatelky a celebrity Ivany Zelníčkové-Trumpové, které laskavě zapůjčila její přítelkyně Eva Mrňová. Honosně vypadají i sametové šaty posázené štrasovými kamínky pro televizní hlasatelku Janu Zelníčkovou z Prahy (s Ivanou Trumpovou jde jen o shodu jmen).

Velmi romanticky působí hedvábné svatební šaty, ve kterých se vdávala v roce 1915 česká ilustrátorka Marie Fischerová-Kvěchová, ale v romantickém stylu se vdávaly i mnohé dívky na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, a tak jsou vystaveny i šaty z vyšívaného silonu, hedvábného taftu nebo nádherných krajek. Prezentováno bude celkem asi 150 předmětů, které provázely ženy na jejich cestě módními styly po celé 20. století - oděvy, kabelky, obuv, šperky, klobouky a rukavičky.

"Slavnostní vernisáž je naplánována na čtvrtek 3. května v 17 hodin a doplní ji i zajímavá módní přehlídka oděvů, které se již na výstavu nevešly - karnevalový kostým ve stylu kněžny z knihy Babička od Boženy Němcové, dále hedvábné „charlestonky“ z dvacátých let minulého století, slavnostní plesové róby rozličných stylů, a také oděvy prestižních značek: Christian Dior, Ungaro či Karl Lagerfeld, které jsme získali do muzejních sbírek v roce 2007," pozvala Miroslava Štýbrová.

Celek doplní ještě malá výstavka Orientky ze Zlína - 50 let zlínské orientační obuvi. V roce 1962 se ve Zlíně začala vyrábět speciální obuv pro orientační běh, a tak letos to bude již padesát let, co se na trhu objevila první  „gottwaldovská“, tedy zlínská „orientka“. Malá výstavka seznamuje s vývojem orientačního běhu na Zlínsku a také dokumentuje vývoj a výrobu zlínské orientační obuvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám