Hlavní obsah

Obří ŽIDLE Magdalény Jetelové novou dominantou v Ostravě-Vítkovicích

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se návštěvník Ostravy-Vítkovic dostane na Ruskou ulici, spatří grandiózní ŽIDLI Magdalény Jetelové umístěné spolu s dalšími uměleckými díly v prostranství haly Vítkovice Hammering. Slavnostního odhalení asi 6 metrů vysokého uměleckého díla vážícího 7 tun se zúčastnila i autorka plastiky.

Foto: Josef Zajíc

Magdaléna Jetelová: Židle Vítkovïce - 1.5.2013

Článek

Magdaléna Jetelová je významná česká fotografka a výtvarnice konceptuálních projektů a držitelka mnoha ocenění. V roce 1971 dokončila Akademii výtvarného umění v Praze. V roce 1985 emigrovala do Německa, kde trvale žije. V současné době je profesorkou na výtvarné akademii v Mnichově.

Její dílo ŽIDLE má neuvěřitelnou historii. Původní dřevěná židle, kterou umělkyně vytvořila, byla na popud mecenášky umění Medy Mládkové instalována nad vltavským jezem před Sovovými mlýny v Praze. V roce 2002 ničívá povodeň, která se prohnala Prahou, židli odnesla. Obří plastika byla nalezena až 40 km za Prahou a byla zničena. Na své původní místo se již nedostala.

Magdaléna Jetelová se tedy rozhodla projektovat novou plastiku ŽIDLE, tentokrát ze silného plechu na pevném podstavci. Židle měří asi 6 m a váží 7 tun.

Prvního května ve 12 hodin a 19 minut plastiku odhalila sama autorka. "Předpokládám, že toto monumentální dílo již neuplave, všechny nás přežije a bude zde ještě dalších tisíc let," řekl Ing. Jan Světlík, generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice Holding.

Vedle Židle Magdalény Jetelové jsou na volném prostranství u haly Vítkovice  Hammering vystavená další umělecká monumentální díla. Černobílá plastika Stanislava Kolíbala a Stavba č. 25 od stejného autora. Dále Klec Aleše Veselého a plastika Kráčející od Karla Nepraše.

Díla jsou zapůjčena z Národní galerie v Praze a jsou zcela netypickou ozdobou průmyslového areálu Vítkovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám