Hlavní obsah

Obří zahrada vytvořená z bývalého cukrovaru zve návštěvníky do Löbau

Novinky, Milan Turek

Jako místo oblíbených zahradnických výstav se letos z měst Euroregionu Nisa představí německé Löbau. Město nedaleko hranic s Českou republikou připraví (nejen) pro zahrádkáře četná překvapení na území bývalého cukrovaru, kde vznikne obří zahrada. Ta své brány otevře 28. dubna.

Foto: Milan Turek

Plakát zahradnické výstavy v Löbau

Článek

Zahradnická výstava se již podruhé představí nedaleko našich hranic, v Euroregionu Nisa, ve městě Löbau nedaleko Liberce.

Ve většině německých zemí jsou pořádány rozsáhlé prezentace přetvářené přírodní krásy v architektonické celky obrovitých zahrad. Výstavy jsou konány od roku 1970 každé tři roky. Obyčejně zahajují koncem dubna a uzavírají se koncem října.

Půl roku jsou otevřeny brány uměle vytvořené zahrady, která se po skončení výstavy stává  veřejným parkem se spoustou různých okrasných a zábavních prvků, přírodních uměle vytvořených koutků, kde často najdou i nové uplatnění služby v cestovním ruchu. V průběhu šesti výstavních měsíců jsou nabízeny každodenně bohaté kulturní programy různé soutěže, takže návštěvník zde může prožít nejen jeden den, ale i několik dnů krátké dovolené v nádherné přírodě a využít rozmanitostí kulturní nabídky.

Každá z dosavadních saských výstav se prezentovala na některém území, kde dříve býval industriální objekt a za který dnes výstava nabízí přetvoření příměstské krajiny na místa klidu, odpočinku, rekreace a sportu. Taková území vytvářejí v okolí města nádherné přírodní scenérie, vznikají nové objekty a současně je řešena i logistika dostupnosti do nové  otevřené obyčejně průmyslově devastované oblasti.

V samotné Spolkové republice jsou tyto výstavy pořádány již po čtyřicet let. Od roku 1989 pak začaly být uskutečňovány i v zemích bývalé NDR. Sasko otevřelo první výstavu zahradnictví v roce 1996 nedaleko Chemnitz ve městě Lichtensteinu. Monstrózní akce jsou především významným prostředkem městské marketingové politiky, směřující k většímu obeznámení místa v méně známé turistické oblasti k rozvoji cestovního ruchu. Současně bývá budována i městská vybavenost, na kterou by jinak neměla místní správa dostatek financí. 

Město Löbau, historicky významné hospodářské a politické centrum, nemá mimo vyhlídkovou věž Fridrich, postavenou v roce 1854, žádné zajímavé pamětihodnosti. Jedinečná osmadvacetimetrová vyhlídková věž je postavena z litinových odlitků a spojena nýty.

Dvacetihektarová plocha, dřívější území cukrovaru a textilky,  na jihovýchodě města, propojená výhodně na celkovou logistiku okolí, otevře brány 6. saské zahradnické výstavy 28. dubna. Obdivovat krásu nejrůznějších rostlin a nádheru mnoha druhů květin, umělé odpočinkové loučky a parčíky bude možné denně až do 14. října. Pro každý den připravili pořadatelé několik kulturních představení, kdy vystoupí převážně domácí hudebníci a umělci, především z Horní Lužice.

Vstupné činí 13 eur, děti do šesti let zdarma a do 17 let 3 eura. Ve dnech 12. a 13. května bude současně na území  zahradnické výstavy probíhat průmyslová výstava Konventa, kde se představí podnikatelé z Euroregionu Nisa. 

Z Liberce lze do Löbau dojet pohodlně po překonání 52 km přes Žitavu, stejně jako z České Lípy přes Varnsdorf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám