Hlavní obsah

Oblastní kolo soutěže objevující nové vědce hostil Zlín

Novinky, Jitka Zvolská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž FameLab se snaží objevit nové vědce, kteří dokáží ostatní lidi přimět k tomu, aby vnímali svět z jiné perspektivy - a to během pouhých tří minut. Oblastní kole se uskutečnilo 25. března ve Zlíně.

Foto: British Council

Postupující do českého národního finále

Článek

Díky soutěži FameLab získávají mladí vědci důležité dovednosti jak atraktivním způsobem přiblížit svoji práci nevědecké veřejnosti. Popularizace vědy jednak boří tradiční vnímání vědce jako podivína v bílém plášti, který se věnuje nesrozumitelným věcem, a jednak odůvodňuje financování vědy z veřejných prostředků.

Soutěžící musí vysvětlit matematické nebo technické téma během tří minut pouze s pomůckami, které jsou schopni sami si přinést. Každé představení je hodnoceno podle tří principů: obsah, srozumitelnost a charizma. 

Soutěž FameLab® / TALKING Science je dnes jednou z nejvýznamnějších soutěží v popularizaci vědy na světě. Cheltenham Festivals a British Council společně organizují mezinárodní finále soutěže FameLab, které se koná každoročně v červnu na vědeckém festivalu v anglickém Cheltenhamu.

Během spolupráce těchto dvou institucí se od roku 2007 soutěž rozrostla v mezinárodním měřítku; do dnešního dne se soutěže zúčastnilo více než 5000 mladých vědců z 21 různých zemí. V mezinárodním finále soutěží vědci z Evropy, Asie, Ameriky a Afriky. Vítězem se stane ten, kdo je schopen vědu komunikovat zajímavě, srozumitelně a charizmaticky. 

Podmínky účasti v soutěži:

Soutěžícím musí být minimálně 21 let.

Soutěžící musí pracovat v České republice ve vědeckém oboru, technickém oboru, medicíně nebo matematice. Zúčastnit se mohou mladí vědci ze soukromého i veřejného sektoru.

Oblastního kolo soutěže pořádala Nadace Tomáše Bati a British Council ve Zlíně 25. března. Zúčastnilo se 7 soutěžích z vysokých škol celé ČR. 

Do českého národního finále, které se uskuteční 14. května v Praze, postoupili:

Václav Mach, obor Bezpečnostní inženýrství, název vystoupení "Kvadrokoptéra v nesnázích",

Alois Kozubík, obor Bioinformatika, název vystoupení "Genetický receptář prima nápadů",

Radek Pelc, obor Mikroskopie, název vystoupení "Buněčná obloha",

Grygoriy Zolotarov, obor Všeobecné lékařství, název vystoupení "Evoluce uvnitř nás".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám