Hlavní obsah

O zvěřinci Rudolfa II. – tematické prohlídky zámku Mníšku pro děti

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy se nezaměřují jen na dospělé návštěvníky, ale také na děti. Pro ně jsou přichystány speciální kostýmované programy, mezi něž patří také prohlídka Mazlíčci a zvířátka šlechtických pánů.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Zvířecí mazlíčci se i na zámcích těšili a těší velké oblibě.

Článek

Společná historie zvířat a lidí je opravdu dlouhá a bohatá. Od domestikace psa již před patnácti tisíci lety, přes uctívání koček v Egyptě, boje zvířat v arénách starověkého Říma i ve skutečných bitvách, zakládání zvěřinců, lovy a hony či portrétování s hranostaji až po zvláštní zvířecí mazlíčky moderní doby, jako jsou hadi, pavouci nebo potkani.

Zvířata měli rádi jako dobré společníky i je využívali jako zdatné pomocníky také šlechtičtí obyvatelé hradů a zámků. Dokonce nebyli ani v dřívějších dobách ochuzeni o podívanou na cizokrajná a doposud pro ně neznámá zvířata. Ne že by si je králové ulovili vlastní rukou, ale dostávali je často jako vzácný dar od cizího poselstva.

Třeba takový císař Rudolf II., ten měl v Praze vyhlášený zvěřinec.  Od tureckého sultána obdržel darem lva, kterého pojmenovali Mohamed. Každý den mu přiváželi do výběhu čerstvé maso a šlechta se chodila z ochozů pro zábavu dívat na jeho krmení. Také ostatní panovníci posílali Rudolfovi zvířecí dary, jeho zvěřinec byl známý po celé Evropě. Kromě lvů měl také tygry, levharty, gepardy a medvědy, velbloudy, buvoly, pštrosy, orly, velké hady a také orangutana a šimpanze. Byla to vlastně skoro zoologická zahrada.

Dokonce se říká, že se v jeho chovu vyskytoval i velice vzácný pták dodo, známý také jako blboun nejapný, který je dnes již vyhynulým druhem. Kosti tohoto ptáka byly nalezeny v příkopu pod Pražským hradem a dnes jsou umístěné v Národním muzeu.

Kromě těchto zajímavostí se děti s rodiči na prohlídce dozvědí, že i zámečtí pánové na Mníšku měli svého psa, že pan baron rád jezdil na koni nebo že šlechtické děti tady chovaly malou rosničku. Bydlela v klícce se žebříkem a předvídala počasí. Čím ji děti krmily? Myslíte, že pro ni dokázaly chytit pavouka?

Mazlíčci a zvířátka šlechtických pánů nejsou jedinou prohlídkou nabízenou rodinám s dětmi. Mezi další patří Putování za zámeckými skřítky nebo Pohádková prohlídka s princeznou Aničkou. O prázdninách se tyto prohlídky konají denně mimo pondělí a kromě zámeckých pokojů mohou děti navštívit i Kouzelné sklepení s pohádkovými bytostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám