Hlavní obsah

O víkendu se bude v Mariánských Lázních otevírat Stezka spisovatelů

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stezka spisovatelů, jejíž vznik byl avizován v roce 2017 u příležitosti životního jubilea spisovatele Vladimíra Párala, začíná v Mariánských Lázních nabývat reálných rozměrů.

Foto: Archiv: Turistické informační centrum Mariánské Lázně
Článek

Vznik očekávané Stezky spisovatelů připravuje Infocentrum města Mariánské Lázně za významné spolupráce Městské knihovny a architektky Ludmily Míkové. Ke dvěma panelům usazeným v roce 2018 přibyde letos dalších devět.

První dva panely jsou věnované  J. W. Goethemu (Goethovo náměstí) a M. Horníčkovi (Buková alej pod hotelem Svoboda). Další panely připomenou pobyty Marka Twaina, Ivana Alexandroviče Gončarovova, Franze Kafky, Maxima Gorkého, Theodora Lessinga, Jaroslava Seiferta, Josefa Dobrovského a Vladimíra Párala.

Panely jsou instalovány po celém městě tak, aby v závěru vznikla trasa, která provede turistu po městě a zároveň mu připomene, jací významní čeští i zahraniční návštěvníci / spisovatelé město navštívili. Prostřednictvím vzpomínek, citátů a děl spisovatelů se oživí místa, kde žili, tvořili a odpočívali. Místní si připomenou, kdo zde byl a Mariánské Lázně obdivoval. Město návštěvníkům ukáže, že pečuje o místa, kde slavní hosté bydleli a tvořili, rozšíří nabídku kulturního vyžití, duševního rozvoje i ponaučení. Ke stezce je rovněž připravována mapa s trasou a webové stránky v jazykových mutacích.

Trasu lze využít také jako výukový okruh pro studenty literatury. Bude k ní totiž existovat literární kvíz, za jehož vyluštění získá účastník odměnu. Jak řekl Vladimír Páral: „Pojímám ji (stezku) nejen jako novou turistickou atrakci, ale také jako prostředek ke vzdělávání. Je to jedinečný způsob, jak vrátit děti k literatuře. Věřím, že se stezka stane jakýmsi základním kamenem pro organizaci literárních sympozií a podobných akcí ve městě. Zároveň bych byl rád, aby připomněla Čechům půvab našeho rodného jazyka a jeho bohatství.“

Slavnostní otevření Stezky spisovatelů se uskuteční v neděli 11. srpna od 14 do 18 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám