Hlavní obsah

O těžbě štěrkopísku v Chropyni rozhodne referendum

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o zastavení těžby štěrkopísku v Chropyni dál pokračuje. Odpůrci těžby prosadili po dvou letech nové veřejné projednávání. Po bouřlivé diskusi, které se kromě zastupitelů účastnila i stovka občanů a investor, mají v Chropyni jasno. O těžbě štěrkopísku rozhodne referendum.

Foto: Michal Pospíšil

Těžba štěrkopísku v Chropyni byla opět na bodu jednání zastupitelstva.

Článek

Těžba štěrkopísku se po dvou letech čekání opět objevila jako žhavé téma na veřejném zasedání zastupitelstva města Chropyně. Ve středu 29. března přišla na toto téma diskutovat kromě přítomného investora Ing. Antonína Stojana - zástupce firmy EKO AGROSTAV, a.s. - a zastupitelů města i stovka občanů, včetně spolku Lužňáci, kteří se dlouhodobě snaží plánovanou těžbu na loukách Hejtman u Chropyně zastavit.

Účast investora uvítali všichni přítomní. Očekávalo se, že objasní hlavní problémy, které těžba pro Chropyni a obec Záříčí představuje. Mimo jiné trasu dopravy, střet s ochranou životního prostředí a skutečnou dobu, po kterou by se mělo u Chropyně těžit. Ani na jednu otázku však investor neměl jasnou odpověď. Naopak připustil, že většina vytěženého štěrkopísku půjde na prodej a nákladní doprava bude směřovat nejen přes Chropyni, ale i přes Záříčí. Obavy z nárůstu intenzity dopravy v zastavěných částech obce se tedy potvrdily.

Ani po hodinové debatě se zastupitelstvo nebylo schopno domluvit, jaké řešení by bylo nejlepší. Proto využilo jedinou zbývající variantu a většinou hlasů odsouhlasilo, že o budoucnosti těžby rozhodne referendum, které se bude konat v termínu podzimních parlamentních voleb.

Jaké další kroky k povolení těžby štěrkopísku podnikne investor, není zatím jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám