Hlavní obsah

O sto letech republiky nejen pro mladé čtenáře

Novinky, Vratislav Konečný

Knížka Venduly Borůvkové s ilustracemi Vojtěcha Šedy 1918 aneb Jak jsem si dal gól přes celé Československo je zajímavé čtení.

Foto: Host Brno
Článek

Historii pod různými úhly hodnotí historici, k tomu se vyjadřují další, kteří o sobě tvrdí, že jsou politici, aniž by k tomu z velké části měli oprávnění. Stovka je slušné kulaté číslo. V evropském kontextu jsme obstáli i neobstáli.

Povětšinou o vzniku státu máme velmi povrchní informace. Borůvková v knize obsáhla několik počátečních let po vzniku republiky. Dílo je rozděleno do čtyř kapitol, začíná v Mostě, přes Prahu a Brno končí na Podkarpatsku.

Tuto část bývalé republiky,roku 1938 připojené k Maďarsku, která po válce připadla Sovětskému svazu, nyní součásti Ukrajiny, jsme v oslavách jaksi pominuli. Bývala nejchudším územím republiky. Jediné, co nám ji občas připomene, je postava Nikoly Šuhaje loupežníka, což je trochu málo.

Republika byla vytvořena uměle, abychom vyrovnali přítomnost Němců na nově utvořeném území. Ze státu nakonec zůstaly dva samostatné. Slováci se přitom odtrhli dvakrát. A začátky přitom byly … Jaké? Dočtete se v knížce vydané nakladatelstvím Host Brno.

Anotace knihy

Je pondělí 28. října. Desetiletý Jenda se těší, že si po škole zahraje s kamarády fotbal. Jenže jeho tatínek, učitel Antonín Vosika, s ním má na odpoledne jiné plány. Zatraceně, zdržení před blížícím se důležitým zápasem si Jenda nemůže dovolit! A to ještě netuší, že tohle zdržení se protáhne na několik let a skončí o tisíc kilometrů dál. V roce 1918 vzniklo Československo. Stát, v němž si po dlouhých staletích opět vládli Češi společně se Slováky. Oslavy a provolávání jména prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka zní dodnes. Děti i mnozí dospělí se přitom sami sebe ptají — co to má všechno propána společného se mnou? Stejnou otázku si kladly tisíce lidí i před sto lety. Hlavně děti se musely podivovat. To se najednou všichni dospělí zbláznili? Takhle jásat nad nějakým starým pánem a podivným slovem republika… Jako Jenda. Ten si chce jen zakopat s kamarády, ať už mluví česky, nebo německy. Nemá však na výběr, Československo nečeká. A Jenda se musí s celou rodinou vydat na dlouhou a dalekou cestu, při níž zjistí, jak se ho celý ten blázinec týká… (Nakladatelství Host)

Reklama

Výběr článků

Načítám