Hlavní obsah

O obraz Masaryka Michaely Žemličkové má zájem Obecní dům v Praze i Český dům v New Yorku

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní a velký obraz T. G. Masaryka, který vloni vytvořila výtvarnice Michaela Žemličková v rámci 100. výročí vzniku Československa, zabodoval. O mimořádné dílo má nyní zájem jak vedení pražského Obecního domu, tak i Českého domu v New Yorku.

Foto: Jaroslav Hauer

Michaela Žemličková se svým dílem, obrazem T. G. M., který prezentovala jak v ČR, tak i v USA.

Článek

O autorce černobílých obrazů se hovoří jako o 'mistryni sametové linky'. Obraz Masaryka v nadživotní velikosti ona považuje za zásadní dílo své dosavadní tvorby.

„Když jsem jej kreslila, v podvědomí jsem tušila, že by mohl zaujmout jak pro osobnost pana prezidenta, kterou on bezesporu byl, tak i pro tu atmosféru, jenž z něj vyzařuje. Když jsem pak dostala díky kontaktům režisérky a producentky Pavlíny Moskalykové nabídku představit jej v Českém domě v New Yorku, byl to pro mě takový splněný sen,” prozradila Michaela Žemličková, kterou proslavily kresby řady významných osobností světové vědy, kultury, sportu a je zároveň autorkou perokreseb - portrétů světoznámých hudebních legend pro Český národní symfonický orchestr. 

V minulosti vytvořila i Pamětní list pro Prahu a Obecní dům a Klíč Prahy, na němž jsou vyobrazeny nejdůležitější historické památky našeho hlavního města a doposud vystavuje na Slovensku, v Rakousku či Německu, kde se svými díly dostala do velmi dobré společnosti.

V Bad Kissingenu se zúčastnila celoroční výstavy ke sto letům černobílého umění. Byly zde vystaveny i muzejní kousky od autorů, jako Marc Chagall, Pablo Picasso, Salvator Dalí, Joan Miró, Alex Katz a mnozí daší. Předloni, měsíc před olympiádou v Korei, měla také velkou autorskou výstavu v Soulu pořádanou muzeem moderního umění Kim Chong Yung, k čemuž byla vydána i prestižní monografie. 

Svůj obraz Masaryka měla šanci prezentovat jak u nás, tak i za oceánem.„Jen samotný let s obrazem do USA byl takovým malým oříškem. Dílo bylo u nás zarámováno, ale jelikož na letišti vznikl problém s jeho přepravou, museli jsme ho z rámu vyndat a přepravit zvlášť. Obraz měl pak dokonce svou vlastní letenku a až v New Yorku jsme jej následně znovu nechali do ručně vyrobeného rámu zasadit. Podařilo se a nyní visí v knihovně Bohemian National Hall v New Yorku na nejprestižnějším místě, což je pro mě obrovská čest,” podotkla autorka, rodačka z Českých Budějovic.

Dílo měla možnost odprezentovat už v loni v létě v pražském Obecním domě v rámci tiskové konference k unikátní road show k 100. výročí vzniku Československa s názvem Zažijte to znovu, kde byla osoba Masaryka ústředním tématem. Na stejném místě také už v roce 2013 zahajovala svou vernisáží černobílých obrazů Černobílé turné Lucie Bílé, jejíž velký portrét také vytvořila a zpěvačka jej má doma. 

Portrét prvního československého prezidenta visel donedávna v Art Restaurant Mánes, kde jsou obrazy Michaely Žemličkové už třetím rokem jako stálá expozice legendárního společenského prostoru. Díky tomu objevily také v několika filmech a seriálech, které zde vznikaly.

„Obraz zůstává zatím v USA a povedeme jednání o tom, jaká bude jeho budoucnost,” doplnila výtvarnice, která letos na jaře zahájí vernisáže výstav svých děl, které se uskuteční v rámci Festivalu Českého filmu na řadě míst USA a Kanady.

Reklama

Výběr článků

Načítám