Hlavní obsah

O krajinu u Bohdanče místní rádi pečují. Odměňuje se jim za to bohatě

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesy, louky, kouzelná zákoutí, rybníky, údolí, poetičnost krajiny, obec jako ze škatulky... Všude, kam oko pohlédne, to ladí ve vzájemné součinnosti přírody a lidí.

Foto: Táňa Pikartová

Stáda ovcí se pasou na pastvinách kolem Bohdanče i zimě.

Článek

První zmínky o Bohdanči sahají do 13. století. Vsi tehdy vládli zemané, mniši z nedalekých klášterů a později majitelé velkého ledečského panství. Rozvoj zemědělství, které tady dodnes živí desítky lidí, nastal zejména v době, kdy Bohdaneč spravovala Nadace zřízená Marií Terezií na Hradčanech v Praze v roce 1753 pro potřebu řádu zchudlých šlechtičen.

Už tehdy vznikla tradice regionálních nápojů a potravin, jejichž následovníky jsou dnešní výrobci produktů značky AGNES. Starobylé jméno Agnes má svůj původ v řeckém hagné, znamená čistá, nevinná, neposkvrněná. Symbolem čistoty a nevinnosti v křesťanské civilizaci je od počátku také beránek. Jistě i to byl důvod, proč bohdanečtí dali název svým produktům právě AGNES.

Zdejší sady dávají dostatek ovoce, jablek, třešní i hrušek, aby se v Bohdanči mohly vyrábět kvalitní mošty. Vlastní včelstva zase dostatek medu. Bohdanečská palírna ctí tradiční postupy spojené s vyspělou technologií a nejpřísnějšími hygienickými i bezpečnostními zásadami Evropské unie.

Původní řada destilátů od slivovice, jablkovice, hruškovice, třešňovice až po destilát z piva je rozšířena také o likéry a medovinu. Zákazníci si mohou vybrat ze základního sorimentu produkce palírny – slivovice, hruškovice, třešňovice, višňovice, jablkovice, broskvovice, meruňkovice, rynglovice, vše pod značkou AGNES. Ke speciálům patří bílý rybíz, černý bez, kdoulovice, pivní pálenka a přírodní likéry višňovo-medový, pivní s medem.

Ovce Bohdanečtí chovají na pastvinách o rozloze 200 hektarů. Jsou to plemena Romney Marsh a masného skotu plemen Aberdeen Angus a Highland Cattle. Bohdanečtí chovatelé podporují jednoznačně přirozený extenzivní způsob chovu včetně výkrmu výlučně pastvou. Samozřejmostí je celoroční volný pohyb zvířat v přírodě a jeho nepřešlechtěnost, což podporuje odolnost a zdraví skotu.

Zdejší med pochází z vlastních včelstev, obhospodařují jich více než tisíc. Díky rozmanitosti stanovišť získávají různé druhy medu, který zpracovávají tradičním způsobem za použití moderní technologie ovšem bez jakýchkoli přísad. Na trh dodávají med květový, což je přírodní koncentrát nektaru z květů, smíšený, tedy směs medu květového a medovicového, medovicový, to je lesní med s vyšším obsahem minerálních látek. Součástí bohdanečského medařství je také výroba medoviny, a to přírodní, mandlové a višňové.

Bohdanečtí rybáři zarybňují zdejší sportovní rybníky. Hlavní chované druhy jsou kapr, štika, candát a sumec.

Pevné místo má v Bohdanči také nový Penzion U zchudlých šlechtičen, coby příjemné místo k odpočinku. Pro původ názvu se vraťme na začátek – Bohdaneč spravovala Nadace zřízená Marií Terezií v Praze v roce 1753 pro potřebu řádu zchudlých šlechtičen. Zdejší penzion nese stejný název. Součástí areálu je restaurace AGNES s venkovním posezením, víceúčelové sportoviště na tenis, volejbal, basketbal, hřiště na malou kopanou, lanové a lezecké centrum, půjčovna loděk a kol.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám