Hlavní obsah

O klatovské pouti startuje jubilejní 25. ročník Mezinárodního folklorního festivalu

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tradiční klatovská pouť, která se letos uskuteční v termínu od 5. do 8. července, láká k návštěvě města pod Černou věží každoročně tisíce návštěvníků a příznivců pouťového veselí, a především Mezinárodního folklorního festivalu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Mezinárodní folklorní festival v Klatovech nabízí krásné tance, písně a bohatství krojů

Článek

Bohatý kulturní program je připraven na náměstí Míru v rámci MFF Klatovy 2018, v letním kině, na Erbenově náměstí, v AUTO Nejdl, v Pavilonu skla, v areálu na Pazderně, ve výstavní zahradě Klatovských karafiátů, v Arciděkanském kostele a na dalších místech včetně bohoslužeb a průvodu městem s obrazem Panny Marie Klatovské.

Ve čtvrtek 5. července v 15 hodin odstartuje pouťové veselí na Erbenově náměstí, kde se roztočí pouťové atrakce. Slavnostní zahájení již 25. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu můžete shlédnout v pátek na klatovském náměstí od 18 hodin. Těšit se můžete na taneční skupinu Nuestras Raíces z Argentiny. Přijede i folklorní soubor Kelmiküla z Estonska a polský folklorní soubor Mystkowianie z Malopolska.

Zpestřením bude i speciální host pátečního večera - cimbálová muzika Friška Popfolklorní, která předvede netradiční spojení lidové písně s hvězdou české populární hudby VOXELem. Do Klatov zavítají i Všetečníci z Bratislavy, slovenská skupina tanečního humoru. Přijede i Folklorní soubor Kysučan z Čadce. Dále se představí Národopisný spolek Pálava z Mikulova.

Jako tradičně nebude chybět Dětský folklorní soubor Šumavánek z Klatov, který v roce 1983 založila Irena Valentová. Zlatým hřebem pak bude vystoupení místního Folklorního souboru Šumava, který vznikl v roce 1956 v Klatovech.

Během sobotního i nedělního dopoledne jsou příznivci dechové hudby srdečně zváni na koncert Úhlavanky a Skalanky, které zahrají od 9 hodin na náměstí a také na pouťové heligonkáře do letního kina. V sobotu 7. července od 11 hodin v Arciděkanském kostele Narození Panny Marie připomene Mgr. Lukáš Kopecký v komentované prohlídce 333 let od mariánského zázraku v Klatovech.

Poutní mši svatou v sobotu 7. července od 15 hodin budou celebrovat P. Cyril Vojtěch Kodet a Th. D., O., Carm. Následovat bude tradiční průvod městem s obrazem Panny Marie Klatovské. Závěr pouti bude patřit skupině Extra band revival, která zahraje v neděli od 15 hodin na náměstí Míru. Atmosféru celé pouti, jako již každoročně, doplní staročeský jarmark na náměstí a pouťové stánky v Plánické ulici.

Každý rok na klatovskou pouť rozkvétají proslulé klatovské karafiáty, jeden z hlavních symbolů města. Stovky klatovských karafiátů neuvěřitelných barevných kombinací jsou už několik dní k vidění na výstavě v zahradě klatovských karafiátníků naproti Vlastivědnému muzeu.

Již celých 205 let pěstují klatovští zahradníci květinu, které dal švédský botanik K. Linné honosný název: božská květina (Dianthos). S pěstováním započal již po napoleonských válkách, když se v roce 1813 vrátil do svého rodného města Klatov rytmistr baron Volšanský, který přivezl z francouzského města Nancy semeno drobnokvětého karafiátu a trávil tu zbytek svého života pěstováním a zušlechťováním této milé rostlinky.

Výstavní zahrada je otevřena denně od 9 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné. Ve výstavní zahradě uvidíte téměř 60 odrůd klatovských karafiátů, jejichž sazenice je v omezeném množství možné na výstavě zakoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám