Hlavní obsah

O drogové kriminalitě v česko-německém příhraničí se diskutovalo ve Freyungu

Novinky, Jana Mixánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní diskusní fórum o vývoji drogové kriminality v česko-německém příhraničí se uskutečnilo 18. listopadu v Lázeňském domě (Kurhaus) ve Freyungu.

Foto: Jana Mixánová
Článek

EUREGIO Bavorský les – Šumava – Dolní Inn ve spolupráci s EUROPE DIRECT – informačním centrem ve Freyungu a Euroregionem Šumava uspořádaly akci, která se konala s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Ve Freyungu probíhal velice poutavý program. Konal se tam totiž protidrogový den „Anti-Drogen-Tages“, který byl určen především pro širokou veřejnost, mládež a rodiče. Probíhalo zde bezplatné poradenství v oblasti drog, závislosti či prevence. Uskutečnila se přednáška na téma, jak poznat, že je dítě drogově závislé a jak mu pomoci. Ke zhlédnutí byly také dvě výstavy s drogovou tematikou.

Z Německa se prezentovaly organizace jako Policejní inspekce ve Freyungu, Okresní zdravotní úřad Freyung – Grafenau, Okresní spolek CARITAS Freyung – Grafenau, Crystal Hotline – DrugStop Drogenhilfe Regensburg, EDJ – Elternkreis drogenabhängiger Jugendlicher (Nadace rodičů drogově závislé mládeže), Jugendhilfe-Einrichtungen Freedom (Zařízení pro mládež Freedom), Fachklinik (Odborná klinika) Schlehreut, Wegscheid. Z České republiky lze jmenovat agenturu sociální práce Ulici z Plzně či Oblastní charitu Klatovy.

Ve večerních hodinách sál Lázeňského domu zaplnili hosté nejen z Německa a Rakouska, ale také skupina zhruba 30 účastníků z České republiky, pro které byl vypraven bezplatný autobus. Fórum moderoval Toni Wölfl, který na pódiu přivítal významné referenty z Německa a z ČR, aby spolu pohovořili o aktuální drogové situaci.

Poslankyně Spolkového sněmu Marlene Mortler, pověřenkyně pro drogové záležitosti, Josef Rückl, policejní prezident, Dolní Bavorsko, Thomas Hampel, inspektor Bavorské policie, Bavorské státní ministerstvo vnitra, stavebnictví a dopravy a Dr. phil. Volker Barth, vedoucí odborné kliniky Schlehreut, Wegscheid informovali o problematice na německé straně.

V čele užívání tvrdých drog stále stojí heroin a kokain, ale stoupající podíl pervitinu/crystalu na trhu je alarmující. Bavorsko má nejvyšší počet úmrtí ve spojení s drogami v celém Německu. Spolupráce německých a českých policistů je na vysoké úrovni. Jazyková bariéra, která představuje problém téměř všude, se zde začíná mírně smazávat.

Za českou stranu vystoupil plk. Mgr. Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály SKPV PČR. Pervitin/crystal má velkou popularitu a je to možná právě díky nízké ceně, za kterou ho lze nakoupit. Léky na výrobu této drogy se do České republiky dovážejí převážně z Polska, kde jsou volně k dostání. Každoročně je odhaleno velké množství laboratoří, za kterými stojí ve většině případů vietnamská tržiště.

Spotřeba drog a obchodování s nimi se stále zvyšuje. Organizátoři akce chtěli alespoň malou částí přispět k prevenci a výměně zkušeností. Přeshraniční spolupráce je velice důležitá, na vysoké úrovni a hlavně se může společnými silami mnoho dokázat. Je důležité především vzdělávání a prevence, která je zaměřena na děti a mládež.

Reklama

Výběr článků

Načítám