Hlavní obsah

O dobrovolnickou práci není u nás příliš zájem

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská zoologická zahrada registruje v současné době 40 dobrovolníků, kteří se věnují práci v zoo ve svém volném čase a zadarmo. Udržují areál v čistotě, vedou zájmové kroužky dětí, zajišťují kulturní akce, pomáhají chovatelům s čištěním a úklidem výběhů a při krmení a ošetřování zvířat.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto

Článek

Dobrovolnická práce je vykonávána zájemci nad 18 let s čistým trestním rejstříkem v rámci programu brněnské zoo Poznej zoo z druhé strany. Dobrovolnická smlouva se uzavírá na 3 roky.

Ze 40 dobrovolníků je 33 žen. Většinou jde o studentky vysokých škol. Někdo chodí jen občas a na pár hodin, někdo téměř denně a pracuje jako na poloviční úvazek. Nejaktivnější jsou studenti během prázdnin, kdy jsou tam někteří denně od rána do večera.

„Práce dobrovolníků si nesmírně vážíme, ale potřebovali bychom jich mnohem víc. Je těžké najít v současné době člověka, který bude pracovat bez nároku na odměnu. Přesto věřím, že atraktivní prostředí brněnské zoo přiláká další nadšence, které baví práce kolem zvířat,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

A tiše závidí americkým zoologickým zahradám, kde je dobrovolnická práce prestižní záležitostí. Jak se o tom sám přesvědčil, zoo má třeba 1000 dobrovolníků a dalších 1000 čeká, až se nějaké místo uvolní, aby se mezi ně mohli dostat. Organizují se sami a vedení zoo jedná jen s jejich výborem nebo určeným dobrovolníkem.

U nás je to tak, že když zoo něco potřebuje, musí dobrovolníky samo vyhledat a žádat je o pomoc. O malém zájmu svědčí i letošní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, ke které se brněnská zoo připojila. Přihlásilo se pouze 40 zájemců. Deset míst je stále volných.

Reklama

Výběr článků

Načítám