Hlavní obsah

O bezplatné kurzy sebeobrany je mezi karvinskými ženami zájem

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tělocvičně ZŠ Prameny začala v pátek v podvečer první z deseti dvouhodinových lekcí sebeobrany žen. Bezplatný kurz již zhruba po osmé s menšími přestávkami připravila Městská policie.

Foto: Milan Haluška
Článek

Děvčata se v rámci kurzu sebeobrany od zkušených trenérů učí především chování a jednání v krizových situacích. Naučí se samozřejmě i základní taktické prvky, které pak mohou použít proti protivníkovi.

„Právě základní taktické prvky mohou využít i slabší ženy, pokud se budou muset třeba na ulici bránit samy. Využívají se určité body a styly, které se pak dají použít i vůči silnějšímu a většímu protivníkovi. Je to tedy spíš na základě znalostního a taktického vědomí daného člověka,“ prozradil trenér a zároveň strážník Městské policie Karviná Zdeněk Glac.

Spousta žen podle trenéra Glace bere kurzy jako odreagování od běžného života, ale najdou se i děvčata, která šla ještě dál. „Stalo se mi, že za dobu mého trénování některé ženy pokračovaly zdárně dál a jsou z nich sportovkyně. Samozřejmě z těch žen za tak krátkou dobu neuděláme žádné Ramba, ale alespoň si upevní sebevědomí a naučí se takové ty základní taktické věci,“ doplnil.

O kurzy je velký zájem

To ostatně potvrdil i manažer prevence kriminality při Městské policii Karviná Petr Slezák, který má projekt za peníze města na starost.

„Dle mého názoru je zájem opravdu velký, jelikož se nám na kurz přihlásilo 53 děvčat,“ říká s tím, že kurz je rozdělen na čtyři skupiny děvčat, vždy na deset dvouhodinových lekcí.

Kurz sebeobrany standardně probíhá v tělocvičně Městské policie. Letos je menší změna, kdy se ženy učí v tělocvičně ZŠ Prameny. Strážníci proto děkují ředitelce této školy Dagmar Glatzové za využití prostor a zakladateli klubu Judo M.S.K. Karviná Petru Rabasovi, a to za zapůjčení potřebných žíněnek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám