Hlavní obsah

Nymburská Noc literatury v Turecké věži, kavárně, na zahradě i v muzeu

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 10. května večer se Nymburk poprvé zapojil do národního projektu Noc literatury, jenž má propagovat překlady děl současných zahraničních autorů, a hned ho místní kulturní veřejnost vzala za svůj. Všechna čtení se setkala s velkým ohlasem.

Foto: Jan Řehounek

V historické expozici muzea četla Vanda Hybnerová.

Článek

Noc literatury se koná pod patronací Českých center a dalších partnerů, ale pořádají je organizace v jednotlivých místech.

V Nymburce se pořádání ujala městská knihovna s partnerstvím Café Society, římskokatolické farnosti, Nymburského kulturního centra, vlastivědného muzea a se záštitou radnice. Mottem akce bylo: čtyři známí herci čtou na čtyřech atraktivních a netradičních místech ze současné světové literatury.

Čtení probíhalo paralelně a opakovaně na všech čtyřech místech, lidé si mohli zvolit pořadí a čas.

Lenka Krobotová našla útočiště a improvizovanou scénu v Café Society v Kostelní ulici, jediném místě, kde si publikum mohlo ke strhujícímu přednesu úryvků z knihy italské spisovatelky Eleny Ferrante Geniální přítelkyně dát kávu či sklenku vína.

Sympatická Vanda Hybnerová, která zvolila polského autora Szczepana Twardocha a jeho román Morfium, četla v historické expozici Vlastivědného muzea Nymburk v bývalé židovské synagoze v Eliščině ulici. Tady prostor nabízel největší počet židlí, ale přesto nestačil počtu posluchačů, řada jich stála.

Jakub Žáček se musel naopak spokojit s desítkou naslouchajících, jelikož četl ve stísněných prostorách nejspodnějšího patra bývalé renesanční vodárny Turecká věž. Jim byly určeny ukázky z knihy rakouského autora Roberta Seethalera Celý život.

Veřejnou českou premiéru – na pultech knihkupectví se objeví až příští týden – měl román belgického autora Patricka Declercka Běsi, co mne sužují. S interpretací textu se publiku na zahradě Starého děkanství představil Lukáš Pavlásek.

Noc literatury měla v Nymburce vedle kvalitních literárních zážitků ještě jednu významnou devizu – lidé se dostali i do míst, která jsou jim běžně nepřístupná. Mohli si tedy prohlédnout i interiéry Starého děkanství, které čekají na rekonstrukci, či krásně zrekonstruovanou Tureckou věž, pro niž se hledá stálé využití. Dalším pozitivem bylo setkávání lidí, ať už na místech, kde se četlo, či v ulicích města, když přecházeli mezi stanovišti a ve skupinkách si sdělovali dojmy.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám