Hlavní obsah

Nový projekt Heraldická místa chce návštěvníkům měst a obcí poutavě vyprávět historické příběhy

Novinky, Šárka Petruželová

V dnešní době má už téměř každá obec či město v České republice svůj heraldický znak. Ten v sobě ukrývá příběh o životě místních obyvatel, historii, památkách i tajemných legendách. Také vás kolikrát při pohledu na heraldický znak napadá otázka, co vše pomocí jednoduché symboliky a barev vyjadřuje?

Foto: Alerion

Projekt Heraldická místa poutavou formou popisuje význam obecních heraldických znaků návštěvníkům měst a obcí.

Článek

Takové otázky zodpoví projekt Heraldickamista.cz, který spouští heraldická kancelář firmy Alerion. Města a obce nyní mají možnost se do projektu zapojit. 

„Přemýšleli jsme, jak heraldiku z archivů a historických šanonů vynést na světlo světa a ještě více zprostředkovat její poselství, které zůstává běžným občanům utajeno,“ vysvětluje majitel heraldické kanceláře Alerion Tomáš Pokorný.

„Chtěli jsme propojit historii s digitální přítomností a napadlo nás využít stále populární QR kódy. Každému městu či obci, které se do projektu zapojí, vytvoříme profil na internetové stránce Heraldickamista.cz. Zde bude detailně a dopodrobna poutavou formou popsán jejich heraldický znak i příběh, který se k místu váže. Návštěvníky přitom na stránku přesměruje unikátní QR kód, který si budou moci načíst ze speciální smaltované tabule do svého chytrého telefonu. Tabule bude stát na turistickém či jinak významném místě v obci,“ dodal Pokorný.

Návštěvník se tak dozví, proč má například obec Třebnouševes z okresu Jičín ve znaku vyobrazen černý klín a v něm zlatý kruh. 

Při tvorbě návrhu obecního znaku vycházel heraldik a vexilolog PhDr. Zdeněk Kubík z erbů dvou zdejších vrchnostenských rodů – Otmarů z Holohlav a Zilvarů (či Silvarů) z Pilníkova (či Silberštejna), zřejmě posledních šlechtických majitelů sídlících přímo v obci.

Základem obecního znaku je proto červený štít s černým klínem (tj. hrotem dolů obráceným). Právě černý, ale šikmý, klín v červeném poli je erbovním znamením Zilvarů z Pilníkova.

„Pro odlišení obecního znaku od někdejšího šlechtického erbu jsem neužil šikmý, ale klasický (svislý) klín, který zároveň svými třemi stranami a vrcholy evokuje tři části současné obce - Třebnouševes, Ostrov a Vinice. Trojúhelníkový klín odkazuje také k atributu zde stojící hodnotné barokní skulptury (sousoší) Nejsvětější Trojice,“ vysvětlil heraldik.

Jak se zapojit do projektu?

První heraldické medailonky jsou již na portále zveřejněny, další budou postupně přibývat. Do systému je zadává dvorní heraldik Alerionu a historik PhDr. Zdeněk Kubík. „Všechny obce a města z naší interní databáze jsme oslovili s nabídkou a už nyní jsme mile překvapeni odezvou,“ uvádí Pokorný.

Města a obce kromě profesionální prezentace totiž získají spousty výhod – přispějí ke své propagaci a známosti v regionu i v rámci České republiky, upoutají pozornost sběratelů, kteří často kupují i další výrobky s heraldickými znaky (např. odznaky, magnetky, klíčenky) a v neposlední řadě smaltovaná tabule díky působivému vzhledu zkrášlí veřejné prostranství a obohatí ho o aktivní prvek digitální komunikace propojenou s historií.  

„Veškeré další informace o projektu i to, jak se zapojit, najdou představitelé měst a obcí na portále www.heraldickamista.cz,“ dodal Pokorný. 

Reklama

Výběr článků

Načítám