Hlavní obsah

Nový přístroj prostějovské nemocnice pomůže odstranit šedý zákal během 20 minut

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oční oddělení prostějovské nemocnice se může pochlubit novým speciálním přístrojem k odstranění šedého zákalu. Novinka za více než jeden milión korun zkrátí operační výkon i následnou rekonvalescenci.

Foto: Hana Szotkowská

Odstranění šedého zákalu je v současnosti nejčastějším zákrokem v oční chirurgii.

Článek

Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, je zatím jediná v Olomouckém kraji, která tento typ přístroje vlastní. Odstranění šedého zákalu je v současnosti nejčastějším zákrokem v oční chirurgii. Ročně se v Česku uskuteční přes 70 tisíc těchto operací.

Šedý zákal, odborně zvaný katarakta, znamená sníženou průhlednost normálně čiré oční čočky. Pacienti si nejčastěji stěžují na zamlžené vidění, zhoršené vidění na slunci a při řízení auta. Někdy trpí i zdvojeným viděním a defekty barevného vidění.

Díky novému přístroji prostějovské nemocnice se nyní mohou lidé z Olomouckého kraje nepříjemného onemocnění zbavit během pár desítek minut. „Zhruba dvacetiminutový zákrok může lidi těchto problémů zbavit,“ uvedl primář očního oddělení MUDr. Petr Frgál s tím, že k odstranění čočky postižené šedým zákalem využívají lékaři technologie, která spočívá v konstrukci takzvaného fakoemulzifikačního hrotu. Díky němu klesá riziko poškození nitroočních tkání. „To se v konečném důsledku odrazí v nekomplikovaném hojení, rychlé obnově vidění a rekonvalescenci oka po zákroku,“ doplnil.

Špičkový přístroj pro operaci šedého zákalu umožňuje zkrácení operačního výkonu, zvýšení bezpečnosti a rychlejší zrakovou rehabilitaci. Tento typ přístroj je vůbec prvním v Olomouckém kraji a nahradil starší typ obdobného přístroje.

Při zákroku vstupuje operatér do oka dvěma drobnými řezy dlouhými 1,8 až 2,6 milimetru. Po otevření předního pouzdra čočky je použit ultrazvuk k jejímu rozbití. Tento proces se nazývá fakoemulzifikace. Rozdrcená čočka je následně odsáta. Na její místo se do původního pouzdra implantuje nová umělá čočka. V závěru operace je oko přelepeno sterilním obvazem, který na oku zůstává do následujícího rána.

V současné době neexistují žádné léky, kapky či speciální brýle, které by mohly vzniklý zákal odstranit a vidění zlepšit. Jedinou možností obnovy vidění je operace, při níž se z oka odstraní zkalená čočka a nahradí čočkou umělou. „Obvykle se operuje nejprve jedno oko a po dvou až čtyřech týdnech druhé. Vidění pacientů je výborné zpravidla již druhý den po operaci, které hradí zdravotní pojišťovny,“ uvádí primář s tím, že operace šedého zákalu se dělají ambulantně, zcela výjimečně se provádí v celkové anestézii.

Riziko onemocnění stoupá s věkem, častěji trpí šedým zákalem obézní lidé, kuřáci nebo lidé s různými chorobami, například s cukrovkou. Onemocnění může souviset i s dlouhodobým užíváním některých léků.

Odstranění šedého zákalu je v současnosti nejčastějším zákrokem v oční chirurgii. Ročně se v Česku uskuteční přes 70 tisíc těchto operací, přičemž před 20 lety jich bylo jen asi 11 tisíc. „Naše oční oddělení ošetří ročně 13000 pacientů z celého okresu Prostějov a okolí. Každý rok provedeme 650 až 750 operací pacientů se šedým zákalem,“ dodává primář Petr Frgál.

Reklama

Výběr článků

Načítám